Szare mydło - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Szare mydło – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Maziste, lepkie, łatwo rozpuszczające się w wodzie. Szare mydło, bo o nim mowa, charakteryzuje się prostym wyglądem, składem i uniwersalnością. Znane jest i wykorzystywane w kosmetyce od pokoleń, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego swojej codziennej pielęgnacji. Jakie właściwości i zastosowanie w kosmetyce ma szare mydło?

Szare mydło w średniowiecznej Europie było towarem luksusowym, a jego produkcja i sprzedaż były ściśle kontrolowane przez rząd. Jednakże dopiero na przełomie XIX i XX wieku, mydło zostało spopularyzowane i właśnie w tym czasie, zaczęto przywiązywać większą uwagę do higieny osobistej (wiele ówczesnych chorób wiązano z jej brakiem). Pierwsze szare mydło powstało w Polsce w 1918 roku. Wówczas produkowane było jedynie na bazie tłuszczy zwierzęcych.

Czym jest szare mydło?

Szare mydło to inaczej mydło potasowe, produkowane z soli potasowych kwasów tłuszczowych, gliceryny, kwasu cytrynowego i chlorku sodu. W składzie takiego mydła zamiast słowa sodium (palmate, linoleate, olivate) powinno być określenie potassium palmate (lub potassium linoleate, potassium olivate).
W przeciwieństwie do większości mydeł sodowych, szare mydło nie zawiera zazwyczaj sztucznych barwników ani substancji zapachowych. Produkt ten wyróżnia się charakterystyczną, mazistą konsystencją, która bardzo szybko rozpuszcza się w wodzie oraz kolorem niekoniecznie „szarym”, a raczej żółtym lub brązowawym. Można je spotkać w postaci płynnej lub kostki.
Szare mydło ze względu na swoje delikatne właściwości, polecane jest dla osób o wrażliwej skórze, skłonnej do alergii.

Obecnie produkowane „szare mydło” znanych polskich marek, zwykle nie jest mydłem potasowym, lecz (podobnie jak mydło Aleppo) mydłem sodowym. Nazywa się je „szarym mydłem” z tego względu, że produkty te aktualnie nie zawierają substancji zapachowych ani barwników. Na rynku kosmetycznym szare mydła potasowe właściwie już nie występują, a pojęcie „szarego mydła” odnosi się do mydeł o prostym i łagodnym składzie, które nie powodują alergii.

Jakie są różnice między mydłem sodowym, mydłem potasowym, a mydłem litowym?

Wyróżniamy 3 rodzaje mydeł rozpuszczalnych w wodzie:

  • Mydło sodowe – to bardzo popularne, tradycyjne mydło, które wyróżnia się swoim białym kolorem i kształtem kostki oraz twardością.
  • Mydło potasowe – w przeciwieństwie do sodowego, mydło to jest miękkie, często wręcz maziste i określane mianem „szarego mydła”.
  • Mydło litowe – w porównaniu do sodowego i potasowego tego rodzaju mydło najsłabiej rozpuszcza się w wodzie i ma półciekłą konsystencję. Mydeł litowych (w przeciwieństwie do innych rodzajów mydeł), nie stosuje się do oczyszczania skóry czy tkanin (właściwość myjąca i piorąca), ale jako składnik dodatkowy podczas produkcji litowych smarów łożyskowych.

Jakie właściwości ma szare mydło?

Szare mydło wykazuje właściwości hipoalergiczne, co oznacza, że ma mniej właściwości uczulających niż zwykłe mydła, do których dodaje się sztuczne barwniki i substancje zapachowe. Ponadto ma działanie regenerujące i antybakteryjne (przyspiesza leczenie drobnych skaleczeń oraz ropiejących ran). Jednocześnie szare mydło jest niezwykle łagodne i kojące, bo nie wpływa na pracę gospodarki hormonalnej organizmu, a także nie narusza korzystnej flory bakteryjnej, znajdującej się na skórze każdego człowieka. Ponadto jest pomocne w likwidacji przebarwień, odcisków i zgrubiałej skóry.

Zastosowanie szarego mydła

Najczęściej szare mydło wykorzystywane jest w lecznictwie (pomaga m.in. przy regeneracji stłuczeń, skręceń, zwichnięć oraz uszkodzeń stawów, bowiem przyśpiesza proces regeneracji, pomaga zmniejszyć obrzęk i opuchliznę, a także do dziś wykorzystywane jest w przypadku występujących problemów w okolicach intymnych), w modelarstwie (jako surowiec rzeźbiarski na zajęciach plastyki i techniki), a także w stomatologii (do wytwarzania modeli). Szare mydło świetnie się też sprawdza w ogrodnictwie (jako środek owadobójczy, szczególnie polecany na mszyce), a także jako prosty i delikatny środek do prania wykładzin, dywanów, terakoty i linoleum oraz delikatnych tkanin i bielizny. Doskonale radzi sobie jako odplamiacz dziecięcych ubrań. Stosuje się je również do mycia szczotek i grzebieni do włosów, pędzli do makijażu, a nawet pędzli zabrudzonych farbami olejnymi.

Szare mydło – Zastosowanie w kosmetyce

Te niepozorne szare mydło posiada również szeroki wachlarz zastosowań także w kosmetyce, gdzie stosowane jest do pielęgnacji całego ciała (w tym twarzy) oraz skóry głowy i włosów. Mycie twarzy szarym mydłem, podobnie jak mycie włosów od dawna było bardzo popularne i stosowane przez nasze babcie i prababcie. Szare mydło potasowe dzięki właściwościom antybakteryjnym jest świetnym antidotum na łupież. Ponadto otwiera łuski włosa, co wpływa na wzmocnienie działania składników odżywczych zawartych w maskach, odżywkach i szamponach do włosów. Jednak należy pamiętać o tym, aby zawsze po jego zastosowaniu na skalp użyć potem odpowiedniej, naturalnej odżywki do włosów i maski do włosów, bowiem produkt ten może silnie wysuszyć skórę głowy i włosy. Podobnie sytuacja wygląda w pielęgnacji skóry trądzikowej, problematycznej i tłustej, skłonnej do łojotoku, gdzie po jego zastosowaniu należy nałożyć silny krem nawilżający lub (w przypadku zastosowania na całe ciało) oleju, masła lub balsamu do ciała.

Gdzie kupić naturalne szare mydło do mycia?

Naturalne mydła w kostce oraz inne produkty do pielęgnacji i mycia skóry i włosów można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)