skwalan z oliwek

Skwalan w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

| 0 Komentarzy

Ostatnio na popularności coraz bardziej zyskuje skwalan, który przyczynia się do uzyskania nawilżonej, promiennej i gładkiej w dotyku skóry. Co to jest skwalan? Dla jakiego typu skóry jest polecany oraz jakie wyjątkowe właściwości posiada ten naturalny surowiec?

Co to jest skwalan?

Skwalan zwany inaczej squalane jest organicznym związkiem chemicznym (węglowodorem alifatycznym), pochodnym skwalenu. Ten lipid jest substancją bezbarwną i bezwonną, która podobnie jak kwas hialuronowy naturalnie występuje w naszej skórze. Jest składnikiem naszego sebum (łoju skórnym, który wydzielany jest przez gruczoły łojowe), a jego zawartość w nim jest bliska 10-15%, co oznacza, że skwalan jest jednym z głównych składników naszej naturalnej warstwy ochronnej, przeciwdziałającej wysuszaniu się skóry. Dawniej skwalan pozyskiwano z wątroby rekina stąd też jego nazwa “squalus”, oznaczająca w języku łacińskim słowo “rekin”. Dziś substancję tę pozyskuje się głównie z roślin, a dokładnie z oliwy z oliwek.

Właściwości i działanie skwalanu

  • Dostarcza skórze wszystkich ważnych składników odżywczych.
  • Nie powoduje podrażnień i alergii.
  • Substancje aktywne pozostałych kosmetyków pielęgnacyjnych są lepiej wchłaniane.
  • Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry.
  • Działa jako przeciwutleniacz sprawiając, aby komórki tłuszczowe (lipidy) nie utleniają się, tym samym poprawiając strukturę płaszcza lipidowego skóry.
  • Tworzy naturalny płaszcz ograniczając transepidermalną utratę wody w skórze.
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • Wygładza, zmiękcza, napina i nawilża skórę.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
  • Działa chemoprewencyjnie, odwracając lub opóćniajac proces kancerogenezy (zapobiega przekształcaniu się nowotworu łagodnego w nowotwór złośliwy).
  • Przedłuża działanie antyoksydantów – witaminy E, A czy koenzymu Q1.
  • Redukuje przebarwienia i blizny potrądzikowe.

Skwalan w kosmetyce – Zastosowanie

Niestety wraz z wiekiem skóra traci sebum, a co za tym idzie i skwalan, który jest niezwykle potrzebny naszej skórze. Dlatego też surowiec ten stosuje się zewnętrznie samodzielnie lub jako dodatek do ulubionego naturalnego kremu, balsamu, pomadek do ust, olejków do masażu (skwalan może być ogrzewany), masła, masek czy serum. Skwalan świetnie się sprawdzi również w naturalnym demakijażu skóry twarzy lub jako baza pod makijaż.

Dla kogo polecany jest skwalan?

Skwalan polecany jest dla każdego typu skóry, szczególnie dla tych, które mają tendencję to przesuszania się, podrażnień i alergii oraz uczucia ściągnięcia, zaczerwienień i pieczenia. Osoby o cerze trądzikowej, tłustej i mieszanej również z powodzeniem mogą stosować ten produkt, bowiem skwalan doskonale wycisza skórę, rozjaśnia przebarwienia i wszelkie blizny potrądzikowe.

Gdzie kupić skwalan?

Skwalan z oliwek mohani oraz inne naturalne kosmetyki do pielęgnacji można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

  • Skwalan z oliwek

    Skwalan z oliwek 100% – Serum nawilżające Mohani

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)