skrzyp polny - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Skrzyp polny – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Kojarzony głownie z trudnym do wytępienia chwastem na ogródkach działkowych, skrzyp polny bo o nim mowa, jest popularną choć niepozorną rośliną o szerokim spektrum działania leczniczego i pielęgnacyjnego.

Skrzyp polny (INCI: Equisetum Arvense) zwany inaczej jodełką, jedliną polną, końskim ogonem czy sprzączką, to dziko żyjąca roślina, którą spotkać można m.in. na polach, łąkach, działkach czy nasypach kolejowych. Wyglądem przypomina popularną jodełkę, posiada intensywnie zielony kolor i niezwykle długi, uporczywy dla ogrodników korzeń. Skrzyp polny zaliczany jest do roślin leczniczych, a pozyskiwany z niego ekstrakt skrzypowy zawiera m.in. spore ilości potasu, krzemu, flawonoidów i minerałów.

Właściwości wyciągu ze skrzypu polnego

  • Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
  • Ujędrnia i uelastycznia skórę.
  • Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.
  • Przyspiesza regenerację skóry i gojenie się ran.
  • Spowalnia proces starzenia się skóry.
  • Odżywia i zapobiega wypadaniu włosów.

Zastosowanie skrzypu polnego

Skrzyp polny jest składnikiem wielu suplementów diety i produktów pielęgnacyjnych do codziennego użytku takich jak: szampony, odżywki i maski do włosów, a nawet kremy do twarzy i ciała. Wyciąg ze skrzypu polnego polecany jest szczególnie dla osób borykających się z problemem kruchych paznokci, łamliwych lub wypadających włosów, a także dla tych cierpiących na mało nasilone schorzenia dróg moczowych, w przypadku kamicy moczowej czy skazie moczanowej.

Naturalne kosmetyki ze skrzypem polnym

Naturalne kosmetyki zawierające w składzie skrzyp polny kupisz w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)