olej migdałowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej migdałowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej migdałowy ze względu na właściwości bliskie strukturze skóry, nazywany jest “skórą w olejku”. Jakie wyjątkowe właściwości i zastosowanie wykazuje ten najchętniej wybierany olej roślinny?

Olej z migdałów (olejek ze słodkich migdałów) otrzymywany jest podczas tłoczenia na zimno (temp. 30 st.) nasion migdałowca pospolitego, który występuje naturalnie w okolicach Morza Śródziemnego. Wyróżnia się jego dwa rodzaje: słodki olejek migdałowy, który stosowany jest popularnie w kosmetykach i farmaceutykach oraz gorzki olej migdałowy, zawierający silnie toksyczny związek chemiczny zwany glikozydem cyjanogennym.

Olej migdałowy posiada bursztynowy kolor, lekko słodkawy smak i prawie niewyczuwalny zapach. Bogaty jest w substancje białkowe, zawiera witaminy A, D i E oraz witaminę B2, proteiny i minerały, a także kwasy tłuszczowe nienasycone: linolowy (20-30%) i oleinowy (60-70%).

Właściwości oleju migdałowego

  • Poprawia cyrkulację krwi.
  • Działa silnie wygładzająco i nawilżająco.
  • Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe.
  • Ujędrnia, uelastycznia i odżywia skórę.
  • Szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze.
  • Łagodzi wszelkie podrażnienia skóry.
  • Odświeża skórę i nadaje jej zdrowy blask.
  • Usuwa nawet wodoodporny makijaż.
  • Chroni skórę przed szkodliwym wpływem środowiska (słońce, wiatr, mróz).
  • Zapobiega pękaniu drobnych naczyń włosowatych (tzw. pajączków).
  • Regeneruje łamliwe, suche i zniszczone włosy.
  • Zapobiega powstawaniu rozstępów i reguluje cellulit.

Zastosowanie oleju migdałowego

Olej migdałowy świetnie sprawdzi się w pielęgnacji zarówno skóry dojrzałej jak i niemowlęcej lub dziecięcej, a także podrażnionej, przesuszonej czy wrażliwej. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby olej migdałowy w jego czystej postaci stosować również na skórę z problemami takimi jak łuszczyca czy egzema lub w trakcie trwania ciąży. Olej migdałowy używany jest do produkcji perfum, mydeł, olejków do masażu, kremów, balsamów, masek i odżywek do włosów. Można go również znaleźć w preparatach do demakijażu.

Olej ze słodkich migdałów - 100 ml - Ukojenie wrażliwej skóry

Olej ze słodkich migdałów – 100 ml – Ukojenie wrażliwej skóry

Łagodny, uniwersalny olej ze słodkich migdałów do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Skutecznie nawilża i odżywia, nawet cerę suchą i łuszczącą się.

Skład: 100% olej z nasion owoców drzewa migdałowego.

Cena: 13,50 zł

Zobacz w sklepie

Naturalne kosmetyki z olejem migdałowym

Naturalne kosmetyki zawierające w składzie olej migdałowy można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl. Polecamy również inne, nierafinowane olejki do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Polecamy również inne, nierafinowane naturalne olejki do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów..

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)