Alkohol w kosmetykach

Alkohol w kosmetykach

| 0 Komentarzy

Alkohol to jedna z najbardziej kontrowersyjnych substancji, którą bardzo często można spotkać w kosmetykach, także tych naturalnych. Jakie są najczęściej spotykane alkohole w kosmetykach i jaką odgrywają rolę? Czy jest się czego bać i czy warto ich unikać?

Ogólne właściwości alkoholu w kosmetykach

  • Wykazuje działanie konserwujące.
  • Działa bakteriobójczo.
  • Zmniejsza stan zapalny.
  • Wykazuje działanie antyperspiracyjne.
  • Działa jako rozpuszczalnik, skutecznie rozpuszczając tłuszcz.

Rodzaje alkoholi stosowanych w kosmetykach

  • Etanol – (zwany inaczej Alcohol, Alcohol denat., DRF alcohol, Gain alcohol) ma działanie silnie odtłuszczające, które w agresywny sposób pozbawia skórę naturalnego płaszcza hydrolipidowego. A wszystko po to, aby umożliwić wszelkim substancjom aktywnym głębiej przeniknąć do skóry i zapewnić lepszą wchłanialność kosmetyku. Dużym błędem jest agresywne niszczenie naturalnej bariery skóry kosztem wprowadzenia do niej substancji zawartych w danym kosmetyku. Skóra zacznie się bronić produkując większe ilości sebum, a jednocześnie pozbawiona naturalnej bariery, będzie bardziej narażona na czynniki zewnętrzne, co w konsekwencji prowadzić będzie do podrażnień, zaczerwienień, ściągnięcia skóry i przesuszenia oraz nasilenia objawów skóry naczyniowej i trądzikowej. Etanol może pozytywnie wpłynąć na skuteczność wcierek do skóry głowy, alkohol ten bowiem rozgrzewa, poprawiając przy tym krążenie i pobudza cebulki włosowe, stymulując tym samym ich wzrost.
  • Alkohol benzylowy – występuje w olejkach eterycznych i jest popularną substancją konserwującą o działaniu bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym. Alkohol benzylowy został dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych i ogłoszony substancją bezpieczną.
  • Alkohol cetylowy – wykazuje działanie emulgujące (wpływa na konsystencję kosmetyku), zmiękcza naskórek i ogranicza utratę wody z naskórka tworząc na powierzchni skóry film. Alkohol cetylowy został dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych i ogłoszony substancją bezpieczną.
  • Alkohol cetylostearylowy – to kombinacja alkoholu cetylowego i stearylowego. Działa silnie nawilżająco i emulgująco (wpływa na konsystencję kosmetyku), dodatkowo zmiękcza i uelastycznia skórę i włosy.
  • Alkohol stearylowy – posiada mniejszą wchłanialność niż alkohol cetylowy. Wykazuje działanie zmiękczające naskórek, kondycjonujące (zmiękcza i wygładza włosy) oraz ogranicza utratę wody z naskórka.
  • Alkohol izopropylowy – wykazuje działanie łudząco podobne do etanolu. Po dłuższym stosowaniu silnie wysusza i prowadzi do reakcji alergicznych, co więcej nasila objawy trądziku i wszelkich innych problemów skórnych.

Kosmetyki “bezalkoholowe”

Według europejskiego rozporządzenia kosmetycznego, tylko takie produkty mogą nosić tą nazwę, które nie zawierają szkodliwego dla skóry, odwadniającego rodzaju alkoholu. Nie znaczy to wcale, że w kosmetyku alkoholu nie może być wcale, bowiem w składzie takiego produktu możemy znaleźć alkohol woskowy lub tłuszczowy, zawarty jako ekstrakt lub rozpuszczalnik.

Czy warto unikać alkoholu w kosmetykach?

Alkohol zawarty w składzie danego kosmetyku od razu kojarzy nam się z negatywnym działaniem. Nie jest to właściwe podejście, bowiem istnieje wiele rodzajów alkoholu i nie każdy ma negatywny wpływ na naszą skórę. W zależności od rodzaju i stężenia, alkohol może jedynie wzmocnić i przyspieszyć działanie substancji aktywnych zawartych w danym produkcie. Dodatkowo alkohol ma właściwości konserwujące, zapewniając skórze sterylność, co jest lepszym rozwiązaniem niż stosowanie sztucznych i chemicznych środków konserwujących.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)