rumianek pospolity - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Rumianek pospolity – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Rumianek pospolity to niezwykle popularny chwast, który dzięki swoim niezwykłym właściwościom leczniczym, wykorzystywany jest zarówno w branży kosmetycznej jak i farmaceutycznej. Jakie wyjątkowe właściwości wyróżniają tę niepozorną roślinę?

Rumianek pospolity (INCI: Chamomilla Recutita) (zwany też rumiankiem lekarskim) to roślina osiągająca wysokość do 60 cm, o bardzo drobnych, biało-żółtych kwiatach, charakteryzująca się silnym, swoistym zapachem. Rumianek pochodzi ze wschodniej części obszaru Morza Śródziemnego, chociaż dzisiaj można go spotkać prawie wszędzie. Ten niepozorny chwast zawiera substancje, które niezwykle rzadko występują w świecie roślin. Kwiat ten ze względu na swoje wspaniałe właściwości wykorzystywany jest w kosmetologii w postaci ekstraktu, w kosmetykach o szerokim wachlarzu zastosowań.

To co czyni rumianek pospolity wyjątkowym, to przede wszystkim duża zawartość (od 0,3% do nawet 1,5%) olejku eterycznego, bogatego w związki takie jak chamazulen (6-18%), alfa-bisabolol (wraz z jego tlenkami (25-50%)), które posiadają fantastyczne właściwości lecznicze. Dodatkowo rumianek bogaty jest m.in. we flawonoidy, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, kumaryny, śluzy, a także w gorycze, spiroeter, cholinę i witaminę C oraz liczne sole mineralne. To właśnie tak wielka różnorodność drogocennych substancji czyni ten chwast niezwykle wyjątkowym.

Rumianek pospolity – właściwości

  • Dezynfekuje skórę głowy,
  • łagodnie rozjaśnia włosy,
  • łagodzi zaczerwienienia,
  • przyspiesza gojenie się wrzodów i ran,
  • wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt,
  • działa przeciwłupieżowo i przeciwgrzybiczo,
  • łagodzi objawy trądziku, łojotoku i łuszczycy,
  • łagodzi wszelkie podrażnienia i oparzenia skóry,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
  • jest pomocny w leczeniu alergii skórnych, owrzodzeń, wyprysków lub świądu,

Zastosowanie rumianku

Rumianek pospolity sprawdzi się w przypadku trudno gojących się ran, odmrożeń, przy egzemach i wszelkich dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (biegunki, wzdęcia, stany zapalne żołądka i jelit), a nawet (pod postacią inhalacji) w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych. Co więcej, rumianek zastosowany zewnętrznie, sprawdzi się także w leczeniu oparzeń, odleżyn, oraz bakteryjnych infekcjach skóry, a nawet przy stanach zapalnych i ropnych skóry i błon śluzowych.

Produkty z ekstraktem z rumianku pospolitego świetnie nadają się dla osób borykających się z problemami łupieżu, trądziku i posiadających cerę tłustą, łojotokową, lub suchą i wrażliwą.

Naturalne kosmetyki z rumiankiem

Naturalne kosmetyki z rumiankiem pospolitym można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)