Olejek z pestek dyni - Właściwości i zastosowanie

Olejek z pestek dyni – Właściwości i zastosowanie

| 0 Komentarzy

Olejek z pestek dyni choć produkowany w Europie jest już od ponad 400 lat, to dopiero teraz zyskuje na popularności. Coraz częściej wykorzystywany w medycynie i kosmetyce. Jakie wyjątkowe właściwości posiada ten niepozorny produkt oraz w jakich sytuacjach można go stosować?

Naturalny olejek z pestek dyni (Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil) zwany niekiedy “Zielonym Złotem”, jest wytwarzany z nieprażonych pestek dyni. Do produkcji jednego litra olejku potrzeba ok. 30 dyń. W większości przypadków produkt pochodzi z produkcji znajdującej się w Styrii w Austrii i Słowenii, która produkuje olej już od ponad 400 lat, a także z obu Ameryk. Olejek z pestek dyni posiada charakterystyczny orzechowy smak i zapach, a także zielonobrązowy kolor. Barwa olejku z pestek dyni podczas stosowania tymczasowo barwi skórę, dlatego zwykle zaleca się rozcieńczanie olejku innym produktem.

Olejek z pestek dyni

Ten naturalny produkt w 18,8% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałą część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (33,4% kwasy jednonienasycone i 47,8% kwasy wielonienasycone). Olejek z pestek dyni zawiera też szereg witamin: A, E, B1, B2, C, D, niacynę, poroksen czy witaminę H oraz minerały m.in. takie jak: żelazo, fluor, potas, jod, wapń, magnez, sód, fosfor, selen czy cynk oraz inne substancje,np: skwalen i fitosterole.

Właściwości oleju z pestek dyni

Naturalny, nierafinowany olejek z pestek dyni wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwgrzybicze. Ponadto ma właściwości natłuszczające, wygładzające i napinające. Dodatkowo rozjaśnia i oczyszcza skórę i ciało. Olejek z pestek dyni wspomaga prawidłowe funkcje organizmu.

Działanie olejku z pestek dyni

  • Nawilża, odżywia, uelastycznia i poprawia napięcie skóry.
  • Wyraźnie spłyca powstałe już zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu nowym.
  • Wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne skóry.
  • Wspiera kuracje antycellulitowe i pomaga walczyć z rozstępami.
  • Zmniejsza widoczność przebarwień i nieestetycznych zmian skórnych.
  • Pomaga zahamować łysienie i wzmacnia włosy.
  • Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego (prostata) oraz pracę układu moczowego.
  • Przywraca prawidłowe funkcje układu trawiennego.
  • Pomocny w osłabieniu i stanach depresyjnych.
  • Wspiera walkę z pasożytami układu pokarmowego (tasiemiec, glista lub owsik), znajdującymi się w organizmie.
  • Wspomaga prawidłową regulację przemian hormonalnych i metabolicznych.

Dla kogo olejek z pestek dyni?

Produkt ten polecany jest szczególnie osobom starszym, zwykle mającym kłopoty z pamięcią i koncentracją. Stosuje się go też w przypadku schorzeń dróg moczowych, układu nerwowego, ludzkich chorób pasożytniczych (wszawica, grzybica, świerzb, tasiemiec, glista ludzka, owsiki lub lamblia). Jako kosmetyk olejek z pestek dyni polecany jest osobom posiadającym cerę suchą, przesuszoną i skłonną do podrażnień, a także łuszczącą się lub podrażnioną i trądzikową.

Zastosowanie olejku z pestek dyni

Olej z pestek dyni znajduje swoje zastosowanie głównie w medycynie niekonwencjonalnej, bowiem dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest pomocny w leczeniu wielu chorób. Spożywany doustnie pomocny jest m.in. w leczeniu prostaty czy w zwalczaniu pasożytów jelitowych, a także wspomagająco w leczeniu Hashimoto, czy zaburzeniach trawienia u dzieci. Ponadto stosowany zewnętrznie, samodzielnie lub jako składnik kosmetyków, doskonale kondycjonuje skórę, m.in. napina, ujędrnia, nawilża i regeneruje skórę. Olejek z pestek dyni bardzo często jest stosowany jako środek pomocny w walce z trądzikiem, rozstępami, a także z łuszczącą się, suchą i popękaną skórą oraz z widocznymi, drobnymi zmarszczkami. Bardzo często olej ten można spotkać w składnikach peelingów, kremów, balsamów, szamponów, odżywek i masek do włosów.

Olejek z pestek dyni Na skórę

Olej ten z powodzeniem może posłużyć nam za naturalny krem lub balsam. Zastosowany bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy lub ciała przede wszystkim ukoi podrażnioną skórę, delikatnie rozjaśni przebarwienia, napnie i uelastyczni skórę oraz wygładzi drobne linie zmarszczek. Ponadto zlikwiduje zaczerwienienia i zmniejszy stan zapalny skóry.

Olejek z pestek dyni Na włosy

Regularne stosowanie oleju bezpośrednio na skalp i kosmyki włosów przynosi zdumiewające rezultaty. Wycisza i koi delikatną skórę głowy, eliminując powstały stan zapalny, pieczenie i świąd. Wzmacnia i regeneruje cebulki włosowe, przez co hamuje wypadanie włosów. Stosowany na włosy nadaje im zdrowego blasku, wygładza je i zapobiega rozdwajaniu końcówek.

Jak stosować olej z pestek dyni?

Olejek dyniowy możemy stosować zewnętrznie, zarówno na skórę twarzy, ciała jak i włosy. Jeśli chcemy stosować go w celach leczniczych oraz jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, to warto najpierw skonsultować się z lekarzem. Należy też rygorystycznie przestrzegać zalecanych, dziennych dawek, bo tylko tak osiągniemy zamierzony cel.

Jak przechowywać olejek z pestek dyni?

Aby produkt nie stracił swoich cennych właściwości należy go przechowywać w ciemnej, szczelnie zamkniętej butelce i w suchym i zacienionym miejscu. Temperatura jego przechowywania powinna być niższa niż 20 stopni Celsjusza (idealnie to około 5-t.C). Ewentualna zawiesina na dnie butelki jest naturalnym osadem.

Cena

Na rynku dostępnych jest wiele olejków z pestek dyni i różnią się one ceną w zależności od marki, pojemności i jakości produktu. Z racji trudnego procesu pozyskiwania olejku (1 litr oleju to 30 wykorzystanych dyń) cena produktu będzie dość wysoka. I tak, za naturalny, nierafinowany olejek z pestek dyni zapłacimy między 12 zł za 10 ml, a nawet 50 zł za 500 ml.

Gdzie kupić olejek z pestek dyni?

Nierafinowany, wysokiej jakości olejek z pestek dyni oraz inne naturalne produkty do pielęgnacji skóry i włosów można zakupić bezpośrednio w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej z Pestek Dyni nierafinowany Organic

Olej z Pestek Dyni nierafinowany Organic

Olej z pestek dyni do pielęgnacji skóry zwiotczałej, suchej, łuszczącej i zanieczyszczonej. Stosowany w profilaktyce skóry naczynkowej, rozstępów i trądziku.

Kup teraz

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)