olejek z lilaka pospolitego - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olejek z lilaka pospolitego – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Podobno posiada specjalną moc i magiczne właściwości. Lilak pospolity, bo o nim mowa, symbolizuje uczucie miłości, a rozrzucenie jego kwiatów lub krzewów odpędza zło. Same jego płatki wykorzystywane są we wróżeniu i jasnowidzeniu. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości posiada lilak pospolity i jego olejek eteryczny?

Olejek z lilaka pospolitego

Lilak pospolity (INCI: Syringa vulgaris L.) to gatunek z rodziny oliwkowatych, który w żaden sposób nie jest spokrewniony ze znanym nam, popularnym bzem. Rodzaj lilaka liczy ok. 30 gatunków, które występują we wschodniej Azji oraz w południowo-wschodniej Europie.

Lilak pospolity zawiera składniki czynne takie jak: glikozydy irydoidowe (syringopikryna, syringopikrozyd B i C, syringoksyd, syringenon), alkohol fenolowy – syringenina, sekoirydoalkaloidy (jasminidyna, jasminina), lignany, kumaryny, olejek eteryczny, garbniki, alkohole cukrowe i cukry proste; fenyloetanoidy (akteozyd = verbaskozyd, forsytozyd; fenolokwasy (kwas kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (rutyna, kwercetyna, kwercytryna), syringarezynol (lignan), echinakozyd (glikozyd fenolowy).

Olejek eteryczny natomiast zawiera acetofenon, E-ocymen, octan geranylu, aldehyd benzoesowy, alfa-fenchen, alfa-pinen, borneol, kamfen, linalol, elemicyna, pinokarwon, alfa-terpineol, benzoesan heksylu, 1,4-dimetoksybenzen.

Właściwości olejku z lilaka pospolitego

  • Wspomaga leczenie depresji i stanów niepokoju.
  • Zmiękcza szorstką skórę łokci i kolan.
  • Pomocny w leczeniu trądziku różowatego, łojotoku czy przebarwień.
  • Poprawia elastyczność skóry.
  • Wspomaga regenerację, leczy wypryski i owrzodzenia.
  • Okłady z lilaka pospolitego stosowane są w przypadku zapalenia spojówek lub przemęczeniu oraz tzw. workach i cieniach pod oczami.
  • Stosowany jako napar jest pomocny w leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła, hemoroidów, chorób reumatycznych lub zapaleniach krtani, oskrzeli czy spojówek bądź powiek.

Zastosowanie olejku z lilaka pospolitego

Olejek eteryczny z lilaka pospolitego stosowany jest przede wszystkim w aromaterapii. Przynosi spokój, pomaga pozbyć się negatywnej energii, daje poczucie harmonii, ukojenia oraz wyzwala pokłady kreatywności. Pomocny jest w leczeniu stanów lękowych i depresji. Stosowany w kosmetyce jako składnik kremów pomaga leczyć wypryski, przebarwienia oraz poprawia jędrność i elastyczność skóry.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)