Olejek tymiankowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek tymiankowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Tymianek, grecki symbol odwagi i siły, jest niezwykle popularnym ziołem, które dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym, stosowany jest nie tylko w kuchni. Znany również w formie płynnej, olejek tymiankowy od wieków wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Jakie posiada właściwości?

Tymianek uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Jego ziele (Thymus vulgaris) znane jest szczególnie w kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, choć dziś gości niemal w każdej kuchni, gdzie podkreśla smak i aromat naszych potraw. Właściwości ziela tymianku wykorzystywane są również w preparatach leczniczych i kosmetykach naturalnych, szczególnie pod postacią olejku.

Olejek tymiankowy (INCI: Thymus vulgaris (Thyme) Oil) należy do olejków GARS, co oznacza, że znajduje się w kategorii produktów „Ogólnie uznawanych za bezpieczne”. Otrzymywany jest ze znanego nam tymianku poprzez destylację jego liści i kwiatostanów z parą wodną. Dzięki takim składnikom jak: alfa-tujony, alfa pinen, kamfen, beta-pinen, paracymen czy alfa-terpinenlinalol, borneol, beta-kariofilen, tymol oraz karwakrol, olejek tymiankowy ma tak fantastyczne właściwości lecznicze.

Właściwości olejku tymiankowego

  • Wykazuje działanie odkażające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Zapobiega wypadaniu włosów.
  • Redukuje blizny i przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry.
  • Likwiduje nieprzyjemny zapach potu.
  • Pomocny w walce z cellulitem.
  • Wzmacnia odporność i kondycję mięśni i skóry.
  • Łagodzi wszelkie stany zapalne skóry oraz hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe.
  • Chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
  • Pobudza i stymuluje krążenie krwi.
  • Działa antydepresyjnie, wspomaga pamięć i koncentrację.
  • Pomocny w leczeniu infekcji narządów płciowych i cewki moczowej.

Zastosowanie olejku tymiankowego

Olejek tymiankowy ma szeroki wachlarz zastosowań począwszy od aromaterapii, gdzie wykorzystywany jest do masażu, kąpieli lub inhalacji, a skończywszy na kosmetykach takich jak kremy po goleniu, pasty do zębów, szampony, odżywki czy wzmacniające maski do włosów. Warto zaznaczyć, że olejek tymiankowy może wywoływać reakcje alergiczne, w dodatku nie powinny go stosować osoby z nadciśnieniem, jak i kobiety w ciąży.

Olejek tymiankowy silnie redukuje blizny i przebarwienia, łagodzi wszelkie stany zapalne skóry. Polecany jest szczególnie osobom posiadającym cerę tłustą lub trądzikową. Olejek tymiankowy posiada charakterystyczny silny zapach dlatego świetnie nadaje się również do odstraszania insektów takich jak komary, muchy, pchły a nawet wszy, mole i chrząszcze. Sam tymianek natomiast jest idealnym ziołem dla kobiet, ponieważ przynosi im ulgę podczas PMS, a także reguluje miesiączki i zapobiega przedwczesnej menopauzie.

Naturalne mydło z Czarnuszką i Węglem Aktywnym

Naturalne mydło z Czarnuszką i Węglem Aktywnym, cera tłusta i mieszana

100% naturalne mydło wykonane z naturalnych olejków i maseł. Polecane do skóry wrażliwej, mieszanej, skłonnej do wyprysków i nadmiernego wydzielania sebum.

Mydło jest delikatne i najwyższej jakości. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kostek drogeryjnych, żeli czy innych kosmetyków do mycia.

Cena: 21,99 zł

Zobacz w sklepie

Naturalne kosmetyki z olejkiem tymiankowym

Zobacz wszystkie naturalne kosmetyki z olejkiem tymiankowym.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)