olejek świerkowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olejek świerkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Żywiczy, nieco cierpki, bezbarwny lub żółtawy i przypominający aromat jodły. Jest naturalnym i znanym od dawna antybiotykiem. Olejek świerkowy, bo o nim mowa, znany jest od wieków ze swych dobroczynnych właściwości leczniczych. Jakie jeszcze zalety posiada ten niepozorny olejek?

Olejek świerkowy

Olejek świerkowy (INCI Oleum picea excelsa) otrzymuje się z igliwia świerku Picea Abies, a pozyskiwany jest metodą destylacji parą wodną. Jego głównymi składnikami są przede wszystkim alfa- i beta-pinen, kamfora, kamfen, limonen oraz borneol.

Właściwości olejku świerkowego

  • Wspomaga pielęgnację skóry skłonnej do stanów zapalnych, owrzodzeń i wyprysków.
  • Przyspiesza regenerację i gojenie się ran ropnych.
  • Pomocny przy bólach reumatoidalnych migrenowych, stawowych i korzonkowych.
  • Ma działanie uspokajające, tonizujące, antyseptyczne, przeciwbakteryjne (szczególnie wobec gronkowców), przeciwwirusowe, przeciwbólowe i wykrztuśne.
  • Działa lekko afrodyzująco, poprawia ukrwienie, dezynfekuje i odświeża.
  • Pobudza i orzeźwia.
  • Zmniejsza potliwość ciała (w tym stóp).
  • Zwiększa wydolność intelektualną i fizyczną.
  • Stosowany w pielęgnacji włosów eliminuje łupież oraz hamuje i zapobiega wypadaniu włosów.

Zastosowanie olejku świerkowego

Olejek świerkowy przede wszystkim wykorzystuje się w inhalacjach, okładach (kompresach) oraz w dezynfekcji i aromatyzacji pomieszczeń. Świetnie też sprawdza się jako dodatek do kąpieli lub masażu (tonizującego, leczniczego czy antydepresyjnego). Olejek świerkowy spotkać możemy m.in. w składzie dezodorantów, balsamów do ciała, żelach, mleczkach czy kremach, jak i w aromaterapeutycznych solach i piankach do kąpieli. Można też kilka kropel olejku świerkowego dodać do ulubionego, naturalnego szamponu, maski czy odżywki do włosów.

Ważne, aby przed zastosowaniem olejku świerkowego wykonać próbę uczuleniową. Co więcej, kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Nie stosować też przed ekspozycją na słońce czy wizytą w solarium, ponieważ może być przyczyną poparzeń. Warto wiedzieć, że czyste olejki eteryczne są silnymi substancjami, dlatego też nie powinno się ich stosować nierozcieńczonych bezpośrednio na skórę!

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)