Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olejek lawendowy znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni czy w przemyśle perfumeryjnym. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze i od dawna jest stosowany w aromaterapii, ziołolecznictwie czy kosmetyce. Jakie właściwości wykazuje olejek lawendowy?

Lawenda

Lawenda lekarska (Lavandula L.) to wiecznie zielony krzew z rodziny jasnotowatych, charakteryzujący się pięknym i dość silnym ziołowo-kwiatowym zapachem. Posiada bardzo wąskie, kosmate liście w kolorze szaro-zielonym i fioletowo-niebieskie, podłużne kwiaty. Dawniej lawenda występowała wyłącznie w rejonach Morza Śródziemnego, dziś jest uprawiana niemal na całym świecie.

Lawenda zawiera w sobie m.in. dużą ilość garbników, kumaryny, fotosteroli, soli mineralnych, kwasów organicznych i olejku eterycznego, w którego skład wchodzą m.in. linalol, geraniol, fufurol, cyneol czy pinen, dzięki czemu lawenda wykazuje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetyce.

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy (INCI: Lavandula angustifolia Oil) jest olejkiem eterycznym, który otrzymuje się najczęściej z fioletowo-niebieskich świeżych kwiatów lawendy wąskolistnej (łac. Lavandula angustifolia). Ma postać bezbarwną i podobnie jak kwiaty lawendy posiada silny, choć przyjemny zapach.

Właściwości olejku lawendowego

  • Masaże z olejkiem lawendowym pomocne są w przypadku osłabienia, reumatyzmie czy obrzękach kończyn.
  • Działa relaksująco i uspokajająco. Łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego.
  • Niweluje rozstępy i blizny.
  • Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwzapalnie.
  • Pomocny w leczeniu trądziku, opryszczki i infekcji skórnych.
  • Silnie wygładza i reguluje wydzielanie sebum.
  • Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
  • Skutecznie odstrasza owady i łagodzi skutki ich ukąszeń.
  • Regeneruje i wygładza włosy.
  • Zmniejsza bóle miesiączkowe.
  • Skutecznie zmniejsza widoczność zmarszczek.
  • Ułatwia zasypianie.
  • Pobudza aktywność umysłową.
  • Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci.
  • Pomocny w walce z bezsennością i depresją.
  • Pomocny w leczeniu łuszczycy.

Zastosowanie olejku lawendowego

Olejek lawendowy ze względu na swoje właściwości, często znajduje swoje zastosowanie w aromaterapii. Stosowany jest również jako dodatek do mydeł, kremów, szamponów, perfum czy wód kwiatowych. Ekstrakt z olejku lawendowego znajdziemy również w cukierkach, gumie do żucia, żelatynie czy w budyniach, jako świetny dodatek smakowy.

Dla kogo olejek lawendowy?

Olejek lawendowy docenią posiadacze cery zniszczonej, dojrzałej, skłonnej do zmarszczek lub (ze względu na swoje właściwości regulujące wydzielanie sebum, bakteriobójcze i przeciwzapalne), także osoby o cerze tłustej lub trądzikowej. Olejek lawendowy polecany jest również osobom cierpiącym na bezsenność, niestrawność czy bóle głowy różnego pochodzenia. Wskazany jest również dla tych, którzy cierpią na depresję lub nerwicę.

Naturalne kosmetyki z lawendą i olejkiem lawendowym

Zobacz wszystkie produkty z lawendą lub olejkiem lawendowym.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)