olejek imbirowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olejek imbirowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Dzięki silnym właściwościom leczniczym, olejek imbirowy od wieków wykorzystywany jest w indyjskiej kuchni oraz chińskiej medycynie. Co więcej, imbirowi przypisuje się właściwości magiczne. Jakie zalety posiada olejek imbirowy?

Olejek imbirowy (INCI: Zingiber officinale (Ginger) Root Oil) pozyskiwany jest z korzenia rośliny Zingiber Officinale. Olejek imbirowy posiada charakterystyczny, intensywnie miodowo-korzenny i nieco pikantny smak i zapach.

Właściwości olejku imbirowego

  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, pobudzająco i rozgrzewająco.
  • Silnie pobudza krążenie oraz pozytywnie wpływa na likwidację nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
  • Niweluje obrzęki.
  • Pomocny jest w leczeniu przeziębień.
  • Działa wiatropędnie, wykrztuśnie i antyseptycznie.
  • Zwiększa koncentrację.
  • Likwiduje mdłości i wzdęcia.
  • Łagodzi migrenowe bóle głowy oraz bóle menstruacyjne.
  • Oczyszcza i dezynfekuje powietrze.
  • Wykazuje działanie afrodyzjakalne.
  • Poprawia pracę układu pokarmowego.
  • Pomocny w leczeniu problemów żołądkowych, niestrawności czy arytmii serca.
  • Skutecznie zwalcza łupież.
  • Poprawia koloryt cery.
  • Przynosi ulgę w bólach mięśni i kości.
  • Nawilża włosy i wzmacnia cebulki włosowe.

Zastosowanie olejku imbirowego

Olejek imbirowy możemy spotkać jako składnik wielu kosmetyków naturalnych m.in. w takich jak: olejkach do masażu, maściach i kremach, szamponach i odżywkach, olejkach wspomagających likwidację tkanki tłuszczowej i cellulitu, perfumach czy licznych maściach rozgrzewających. Olejek imbirowy można też spotkać w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)