olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olejek goździkowy – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olejek goździkowy to jeden z najlepszych naturalnych produktów o zróżnicowanych właściwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jakie posiada zastosowanie i jakie korzyści płyną z jego stosowania?

Olejek goździkowy

Naturalny olejek goździkowy (INCI: Eugenia carypophyllus (Clovebud) Oil) otrzymuje się poprzez destylację parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego. Goździkowiec (Eugenia caryophyllus) to wiecznie zielone drzewo obfitujące w niezwykle ciekawe owoce i przepiękne pąki kwiatowe, które wykorzystywane są już od wieków.

Goździki bogate są w magnez, wapń, kwas solny, fosfor, sód, potas, a także kwasy omega-3 i witaminy A, C i K. Natomiast głównym składnikiem olejku goździkowego jest eugenol (ok.95%), który ma działanie przeciwbólowe i odkażające.

Właściwości olejku goździkowego

  • Wykazuje działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Pomocny jest w walce z trądzikiem, łuszczycą i cellulitem.
  • Działa rozgrzewająco.
  • Ma lekkie działanie afrodyzujące.
  • Pomocny w przypadku nerwobóli, dokuczliwych bólach mięśni, stawów lub bólach zębów oraz grzybicy stóp.
  • Koi skórę po ukąszeniach owadów.
  • Polecany do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i problematycznej.
  • Ma działanie uspokajające i relaksujące.

Zastosowanie olejku goździkowego

Olejek goździkowy przede wszystkim znajduje swoje zastosowanie w zachowaniu higieny jamy ustnej. Jest istotnym składnikiem licznych past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej oraz leków stomatologicznych. Olejek goździkowy stosowany jest również do inhalacji, które przynoszą ulgę podczas przeziębień oraz do relaksujących masaży.

Naturalne kosmetyki z olejem goździkowym

Zobacz wszystkie produkty z olejem goździkowym

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)