olejek cytrynowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olejek cytrynowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olejek cytrynowy posiada właściwości lecznicze i może być pomocny w wielu problemach zdrowotnych. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości posiada ten niepozorny, eteryczny olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy

Olejek eteryczny cytrynowy (INCI: citrus limonum oil) pozyskiwany jest z wyciskanych na zimno skórek świeżych owoców cytryny. Owoce cytryny otrzymywane są natomiast z drzewka cytrynowego, które osiąga do 6 m wysokości, a ich plantacje znajdują się przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Argentynie i Brazylii. Olejek cytrynowy zawiera w składzie D-limonen, B-felandren, L- i B-pinen, kamfen, cytral i citropten.

Olejek cytrynowy właściwości

  • Działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i koncentrację.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, ściągające.
  • Pomocny jest w walce z depresją, łagodzi objawy menopauzy.
  • Reguluje produkcję sebum.
  • Działa przeciwświądowo i przeciwzapalnie.
  • Uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Wspomaga system immunologiczny.
  • Sprawdza się leczeniu trądziku, opryszczki, kurzajki i łupieżu.
  • Wspomaga gojenie się ran.
  • Poprawia mikrokrążenie.
  • Dezynfekuje pomieszczenie oraz skutecznie odstrasza owady.
  • Pomocny jest w leczeniu infekcji jamy ustnej i gardła (katar, grypa, przeziębienie).
  • Rozjaśnia skórę likwidując przebarwienia, eliminuje też nadmiar łoju i zaskórników.
  • Zastosowanie olejku cytrynowego

    Olejek cytrynowy znajduje swoje zastosowanie w artykułach spożywczych (jest środkiem smakowym), jako odświeżacz powietrza, środek wybielający i przeciwzmarszczkowy w kremach (świetnie rozjaśnia matową i przebarwioną skórę) oraz pastach do zębów. Spotkać go można także w mieszankach aromaterapeutycznych (stosowany do masażu, kąpieli, kompresów i inhalacji). Może być wykorzystywany jako środek leczniczy w reumatyzmie, nadciśnieniu, w stanach napięcia nerwowego, żylaków lub przy zaburzeniach trawiennych. Dzięki swoim właściwościom, olejek cytrynowy w szczególności zalecany jest osobom o cerze dojrzałej, tłustej i trądzikowej.

    Warto wiedzieć, że nie wolno stosować olejku cytrynowego na skórę przed wyjściem na słońce, a co więcej, podczas ciepłych kąpieli u osób o wrażliwej skórze, olejek cytrynowy może spowodować podrażnienia, a nawet poparzenia skóry!

    Naturalne kosmetyki z olejkiem cytrynowym

    Zobacz wszystkie kosmetyki z olejkiem cytrynowym w sklepie internetowym Sanaja.pl

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)