Olej z wiesiołka - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Wiesiołek to charakterystyczna, kwitnąca na żółto, dwuletnia roślina. Wyrasta ona z nasion, które rozsypuje po przekwitnieniu. Wiesiołek występuje niemal wszędzie, ozdabiając nieużytki czy porastając pola i łąki, a nawet bywa uprawiany w ogrodach jako kwiat ozdobny. Wykorzystywany jest również w kosmetyce jako olej z wiesiołka. Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Co to jest olej z wiesiołka?

To wysokowartościowy produkt o cennych właściwościach pielęgnacyjnych i leczniczych, stworzony z tłoczenia na zimno nasion tej rośliny.

Jakie właściwości ma olej z wiesiołka?

Olej ten wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 92,07g jedno – i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100g oleju. Aż 85,87% wszystkich kwasów tłuszczowych stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą kwasy omega-6 (do rodziny tych kwasów należą: kwas linolowy (LA), którego na 100g oleju jest 76,31g oraz kwas gamma-linolenowy (GLA), którego jest 9,28g w 100g oleju z wiesiołka). Ponadto naturalny olej z wiesiołka zawiera fitosterole, białko bogate w aminokwasy siarkowe, witaminy i minerały (witaminę E, cynk, selen, magnez i wapń).

Substancje zawarte w oleju z wiesiołka obniżają cholesterol, łagodzą bóle reumatyczne, przyspieszają gojenie się ran oraz pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łączącej. Kwasy z grupy omega mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, a nawet przypisuje im się działanie odtruwające. Kwasy nienasycone zawarte w oleju z nasion wiesiołka wspomagają również prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Ponieważ są składnikami komórek mózgowych, mają wpływ na funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, dlatego też wiesiołek pozytywnie wpływa na nastrój, pamięć i sprawne myślenie.

Jakie zastosowanie ma olej z wiesiołka w kosmetyce?

Bardzo często wiesiołek (w jego różnych postaciach), wykorzystuje się do produkcji leków lub kosmetyków naturalnych. Można go suplementować w przypadku problemów skórnych m.in. trądziku, atopowemu zapaleniu skóry, wyprysków i łuszczycy. Olejek świetnie sprawdzi się w przypadku suchej skóry, potrzebującej silnego nawilżenia, a także tej pozbawionej jędrności.

Gdzie kupić olej z wiesiołka?

Naturalny, zimnotłoczony olej z wiesiołka można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

  • olej z wiesiołka

    Olej z wiesiołka (zimnotłoczony) 30ml – Ajeden

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)