Olej z pestek winogron - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej z pestek winogron to bardzo popularny olej, który chętnie wykorzystywany w kuchni, zarówno do smażenia oraz jako składnik potraw. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom doskonale sprawdzi się jednak również w pielęgnacji skóry oraz włosów. Dlaczego warto stosować go jako naturalny kosmetyk?

Olej z pestek winogron, to całkowicie naturalny produkt, który pozyskiwany jest z pokruszonych nasion winogron, za pomocą metody ekstrakcji. Do jego produkcji wykorzystuje się wysoką temperaturę oraz organiczne rozpuszczalniki, które zwiększają efektywność całego procesu. Tłoczenie oleju na zimno jest w tym przypadku znacznie trudniejsze, przez co ceny oleju nierafinowanego są zdecydowanie wyższe, a jego dostępność mniejsza, dlatego najczęściej możemy spotkać rafinowany olej z pestek winogron.

Właściwości oleju z pestek winogron

Olej winogronowy posiada w swoim składzie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, palmitooleinowy, alfa-linolenowy) oraz tokoferole, fitosterole i witaminę E. Posiada między innymi właściwości przeciwzapalne, łagodzące, przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Sam olej jest lekki i delikatny, nie klei się.

Olejek winogronowy w kosmetyce

Dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz właściwościom nawilżającym, przeciwstarzeniowym i wygładzającym, olej z pestek winogron doskonale sprawdzi się w naturalnej pielęgnacji skóry, ale także włosów i paznokci. Sprawdzi się do nawilżania nawet bardzo suchej i wrażliwej skóry, którą zabezpiecza przed nadmierną utratą wody. Pomaga również zmniejszać widoczność zmarszczek, tonizuje i działa przeciwzapalnie. Wspomaga te z procesy regeneracyjne, łagodzi zmiany trądzikowe i zmniejsza swędzenie skóry. Świetni sprawdzi się również jako profilaktyka przed rozstępami. Olej ten dobrze odżywia łamiące się i zniszczone włosy, jak również kruche paznokcie.

Pielęgnacyjne zastosowanie oleju winogronowego

  • Do pielęgnacji spierzchniętej skóry dłoni i stóp.
  • Do olejowania włosow.
  • Na końcówki włosów.
  • Jako dodatek do domowych maseczek.
  • Jako baza pod makijaż.
  • Do odżywczej kąpieli.
  • Zamiast kremu lub balsamu.
  • Do masażu.
  • Jako dodatek do peelingu.
  • Do oczyszczania twarzy.

Olej z pestek winogron na twarz

Olej winogronowy może być stosowany w przypadku każdego typu cery, ale szczególnie sprawdzi się w przypadku cery tłustej, trądzikowej, suchej, wrażliwej, dojrzałej i naczynkowej. Dzięki temu, że jest bardzo lekki, szybko się wchłania i nie zatyka porów. Jego zaletą jest to, że posiada skład, który jest biozgodny z sebum naszej skóry. Przeciwdziała też powstawaniu zaskórników i redukuje widoczność porów. Olejek winogronowy wzmacnia również naczynia krwionośne, skutecznie odżywia i ujędrnia skórę, wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka i zwalcza wolne rodniki. Sprawdzi się więc w naturalnej profilaktyce przeciwzmarszczkowej.

Olej z pestek winogron do twarzy stymuluje produkcję elastyny i kolagenu w organizmie. Warto go stosować na zmianę z ulubionym kremem lub jako dodatek do maseczek glinkowych. Już zaledwie jedna kropla tego oleju wystarczy na aplikację dla skóry twarzy. Wzbogacony nim krem zapewni naszej skórze gładkość i nawilżanie.

olej z pestek winogron na włosy

Olej winogronowy można stosować w przypadku każdego typu włosów, bez względu na ich porowatość. Można go nakładać na suche, jak i mokre włosy. Olej ten skutecznie nawilża, odżywia i regeneruje zniszczone włosy, wygładza je i domyka łuski włosowe. Dodatkowo zabezpiecza włosy przed negatywnym działaniem czynników mechanicznych, promieniowaniem słonecznym czy zabiegami fryzjerskimi. Dzięki jego właściwościom, warto go stosować przy problemach z łupieżem, łuszczycą, czy nadmiernym przetłuszczaniem się skóry głowy. Włosy po zastosowaniu tego oleju łatwiej się rozczesują i układają, są miękkie i pełne naturalnego blasku.

Olej z Pestek Winogron - Your Natural Side

Olej z Pestek Winogron – Your Natural Side

Lekki olejek do pielęgnacji cery dojrzałej o obniżonej elastyczności, suchej, wrażliwej i problemowej. Odpowiedni do włosów. Odżywia, wygładza i nadaje blask.

Kup teraz

Jak stosować olej z pestek winogron?

Olej z winogron można stosować tak, jak każdy inny olej roślinny. Można go nakładać bezpośrednio na skórę lub włosy, albo w połączeniu z innymi kosmetykami (kremami, blasamami do ciała).

  • Olejowanie włosów – kilka łyżek oleju rozprowadzić na całej długości suchych włosów i wmasować w skórę głowy. Następnie owinąć włosy ręcznikiem i pozostawić na przynajmniej godzinę. Po tym czasie umyć włosy szamponem.
  • Nawilżanie końcówek włosów – kilka kropli wetrzeć w końcówki wilgotnych włosów i pozostawić do wyschnięcia.
  • Do nawilżenia skóry – połączyć z kwasem hialuronowym lub nałożyć bezpośrednio na skórę zamiast kremu. Można również wymieszać z kremem do twarzy.
  • Jako balsam do ciała – nakładać na mokrą skórę zaraz po wyjściu spod prysznica.
  • Jako dodatek do kąpieli – wlać niewielką ilość oleju do wanny. Zawarte w oleju minerały i witaminy odżywią skórę.
  • Oczyszczanie skóry – niewielką ilość oleju nanieść na płatek kosmetyczny i rozprowadzić na całej twarzy. Zmyć ciepłą wodą.

Gdzie kupić olej z pestek winogron?

Olejek winogronowy oraz wiele innych, naturalnych olejków można kupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)