Olej z pestek moreli - Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek moreli – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej morelowy jest jednym z najlepszych naturalnych środków chroniących przed licznymi chorobami. Co więcej, jest doskonałym, naturalnym kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jakie wszechstronne właściwości posiada ten niepozorny olej z pestek moreli?

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli (Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil) powstaje w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców z drzewa moreli pospolitej ((Prunus Armeniaca L.). Zawierają one w sobie aż 40-50% cennego oleju, który ma jasnożółty lub złotawy kolor oraz przyjemny, migdałowy aromat i orzechowy posmak. Drzewo moreli pospolitej należy do rodziny różowatych. Choć pierwotnie uprawiane było w Chinach, Korei i Kirgistanie, dziś drzewa morelowe można spotkać również na terenie Unii Europejskiej (również Polsce). Największe uprawy moreli znajdują się jednak w Turcji, Iranie, Uzbekistanie i Włoszech.

Właściwości oleju z pestek moreli

Olejek z pestek moreli zawiera w swym składzie prawie 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym 58,5% kwas oleinowy (omega-9) i 29,3% kwas linolowy(omega-6), fitosterole oraz witaminę A, B (w tym rzadką witaminę B 17 zwaną Amigdaliną lub inaczej Letrilem) oraz witaminę E zwaną “witaminą młodości”. Kwas oleinowy ma za zadanie utrzymywać prawidłowe procesy trawienne. Obniża ciśnienie krwi i redukuje cholesterol oraz przeciwdziała zgadze, niestrawnościom i innym problemom gastrycznym. Stosowany w kosmetykach nawilża i wygładza skórę, nadając jej młodzieńczy wygląd. Natomiast kwas linolowy ulega w organizmie przekształceniu do postaci kwasu gamma-linolenowego. Niedobór tego związku przyczynia się do przedwczesnego powstawania zmarszczek, przesuszenia włosów,utraty elastyczności skóry, a nawet łuszczycy, rumienia, egzemy i atopowego zapalenia skóry. Z kolei witaminy A i E należą do grupy silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, przez które dochodzi w organizmie do wielu chorób i przedwczesnego starzenia. Niedobór witaminy A zwykle objawia się problemami skórnymi, osłabionymi włosami i paznokciami oraz ciągłym uczuciem zmęczenia. Natomiast niedobór witaminy E przyczynia się do przedwczesnego tworzenia się zmarszczek, obniżenia elastyczności skóry, pogorszenia wzroku, spadku libido oraz niedokrwistości.

Działanie oleju z pestek moreli

  • Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
  • Likwiduje cienie i obrzęki pod oczami.
  • Oczyszcza skórę oraz reguluje nadmiar sebum.
  • Wygładza i zmiękcza nawet najbardziej suchą i popękaną skórę.
  • Łagodzi objawy stresu, bólu i artretyzmu oraz wycisza stany zapalne.
  • Dogłębnie odżywia i pielęgnuje włosy, nadając im zdrowego blasku i utrzymując odpowiedni poziom ich nawilżenia.
  • Niweluje swędzenie, łuszczenie i pieczenie skóry głowy.
  • Pobudza wzrost nowych włosów i zapobiega mechanicznym niszczeniom kosmyków.
  • Obniża poziom “złego” cholesterolu, chroniąc przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
  • Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu naczyniowego.
  • Pomocny w leczeniu kaszlu, astmy oraz wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami.
  • Łagodzi objawy zapalenia stawów.
  • Chroni skórę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.
  • Silnie nawilża skórę,

Jak stosować olej z pestek moreli?

Jeśli planujemy spożywanie oleju z pestek moreli to bardzo ważne jest nie przekraczanie dziennej dawki 1 – 2 łyżeczek produktu, przy czym nie należy podawać go dzieciom do 12 roku życia. A wszystko to po to, aby uniknąć ryzyka poważnego zatrucia amigdaliną, która naturalnie zawarta jest w oleju morelowym. Amigdalina choć jest niewątpliwą zaletą tego oleju (prawdopodobnie wykazuje działanie przeciwnowotworowe) to jest związkiem chemicznym szkodliwym dla człowieka. Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na cztery związki chemiczne: kwas pruski, glukozę, cyjanowodór oraz aldehyd benzoesowy. Te dwa ostatnie prowadzą do niebezpiecznych zatruć. Dlatego też lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem oleju morelowego czy pestek moreli.

Zastosowanie oleju z pestek moreli w kosmetyce

Nierafinowany olej morelowy często jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych i ujędrniających, a to za sprawą jego struktury zbliżonej do budowy warstwy lipidowej skóry. W konsekwencji olej ten nie podrażnia nawet najbardziej delikatnej i wrażliwej skóry, a także doskonale się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Olej z pestek moreli można śmiało stosować bezpośrednio na skórę lub włosy, albo zmieszać go z ulubionymi olejami czy innymi kosmetykami pielęgnacyjnymi (produkt ten jest doskonały jako baza domowych maseczek, peelingów, mydeł, kremów czy balsamów). Olej z pestek moreli z powodzeniem można stosować w domowej aromaterapii razem z olejkami eterycznymi (m.in. np. olejek lawendowy, olejek jaśminowy czy olejek różany).

Dla kogo olej z pestek moreli?

Zimnotłoczony i nierafinowany olej morelowy polecany jest właściwie do każdego typu skóry, nawet tej najdelikatniejszej i najbardziej wymagającej. Sprawdzi się zarówno w przypadku skóry suchej jak i mieszanej, przetłuszczającej się, a nawet trądzikowej. Olej z pestek moreli szczególnie jednak polecany jest dla skór dojrzałych, pozbawionych blasku i elastyczności, bowiem nie tylko spowalnia procesy starzenia, ale też napina, uelastycznia oraz niweluje drobne zmarszczki i przebarwienia.

Gdzie kupić olej z pestek moreli?

Naturalny, zimno tłoczony olej z pestek moreli oraz inne naturalne produkty kosmetyczne można zakupić bezpośrednio w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)