olej z pestek granatu - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej z pestek granatu – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Granat jest symbolem płodności i odradzania, a według niektórych biblistów faktyczny rajski, zakazany owoc. Olej tłoczony z jego nasion jest jednym z najlepszych olejów na świecie. Jakie więc właściwości lecznicze posiada olej z pestek granatu?

Olej z pestek granatu

Olej z pestek granatu (INCI Punica Granatum Seed Oil) to gęsty, w kolorze złotym lub ciemnoróżowym olej o soczystym, charakterystycznym i mocnym zapachu dojrzałego owocu. Powstaje podczas procesu tłoczenia na zimno nasion drzew Granatowca właściwego (Punica granatum L.). Drzewo to występuje na Bliskim Wschodzie i w Indiach oraz na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Najstarsza wzmianka o uprawie tej rośliny pochodzi z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e.

Olej z pestek granatu zawiera m.in. cenne kwasy tłuszczowe, fitosterole, gamma-tokoferol i polifenole, a także fitoestrogeny i estrogeny sterydowe, które ujędrniają skórę i spłycają drobne zmarszczki. Zawarte w oleju flawonoidy i niezwykle rzadki kwas punkowy hamują aktywność enzymów pro-zapalnych oraz wymiatają wolne rodniki, dzięki czemu pomocny jest w profilaktyce przeciwtrądzikowej.

Właściwości oleju z granatu

  • Głęboko nawilża, odżywia i koi skórę.
  • Chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym promieniowaniami słonecznymi.
  • Hamuje procesy starzenia się skóry.
  • Pielęgnuje skórę głowy, odżywia, nabłyszcza i wzmacnia strukturę włosów.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
  • Działa wspomagająco w leczeniu trądziku zwyczajnego i różowatego.
  • Regeneruje uszkodzony naskórek, pogrubia go oraz wyrównuje koloryt skóry.
  • Pomocny jest w leczeniu poparzeń słonecznych.
  • Wyraźnie ujędrnia i uelastycznia skórę.
  • Ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych.
  • Zmniejsza opuchliznę i łagodzi bóle mięśniowe.
  • Zaaplikowany na powierzchnię skóry skutecznie eliminuje komórki rakowe.
  • Pomocny w leczeniu łuszczycy czy egzemy.

Zastosowanie oleju z pestek granatu

Naturalny olejek z pestek granatu ze względu na swoje dobroczynne właściwości wykorzystywany jest z powodzeniem w przemyśle kosmetycznym, gdzie znaleźć go możemy jako składnik m.in. w naturalnych kremach do twarzy, kremach pod oczy, szamponach, odżywkach, maskach czy balsamach do ciała lub jako dodatek do kąpieli i masażu. Szczególnie polecany jest dla osób o cerze suchej, dojrzałej lub trądzikowej.

Naturalne kosmetyki z olejem z pestek granatu

Naturalne kosmetyki z dodatkiem oleju lub ekstraktu z pestek granatu lub granatem można znaleźć bezpośrednio w naszym sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)