Olej z pestek arbuza blog

Olej z pestek arbuza – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Ootanga czy Kalahari Oil, olej z pestek arbuza występuje pod wieloma nazwami. Znany jest i doceniany na całym świecie.Jakie wyjątkowe właściwości posiada olej z pestek arbuza?

Olej z pestek arbuza INCI: Citrullus Lanatus Seed Oil, znany jest na świecie jako Ootanga i Kalahari Oil. Powstaje z wysuszonych na słońcu lecz nieprażonych nasion, które uprzednio zostały dokładnie rozłupane. Sam olej z pestek arbuza ma delikatną, nieco rzadką konsystencję, ledwo wyczuwalny zapach i smak oraz słomkowy kolor.

Olej z pestek arbuza Właściwości

Naturalny olej z pestek arbuza zawiera retinol (pełni on funkcję witaminy A), witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6), witaminę C i PP, cytrullinę i minerały takie jak: magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas. Olej z nasion arbuza nie jest komedogenny (nie zatyka porów), a także nie hamuje wydzielania toksyn przez skórę.

Olej z pestek arbuza Działanie i efekty

  • Spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • Wykazuje działanie przeciwpasożytnicze (wspomaga walkę z owsikami, glistami i tasiemcem).
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Zwiększa akumulację glikogenu (wspomaga walkę z cukrzycą).
  • Wykazuje działanie silnie nawilżające.
  • Przywraca i utrzymuje elastyczność skóry.
  • Silnie nawilża i odżywia włosy, skórę i paznokcie.
  • Regeneruje i natłuszcza skórę nie pozostawiając na niej nieprzyjemnej warstwy.
  • Wykazuje działanie komedogenne, dlatego też nie zatyka porów.

Olej z pestek arbuza Zastosowanie

Olej ten spotkać możemy w oliwkach do ciała, pomadkach do ust, balsamach, kremach i serach do twarzy. Może stanowić dodatek do kąpieli lub masek i odżywek do włosów. Olej ten świetnie się sprawdzi również do oczyszczania skóry z makijażu i do masażu. Dzięki zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych olej z pestek arbuza działa silnie nawilżająco i odżywczo na skórę głowy i włosy. Pomaga uporać się z rozdwojonymi końcówkami włosów, łagodzi świąd skóry głowy i łupież. Polecany jest szczególnie dla włosów suchych, pozbawionych witalności i blasku. Olejek z pestek arbuza jest w pełni bezpiecznym produktem i nada się dla każdego typu cery, także tej wrażliwej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej, a nawet dla delikatnej skóry dzieci. A w kuchni olej z pestek arbuza sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Czy warto stosować olej z pestek arbuza Na Twarz?

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów olej z pestek arbuza wykazuje właściwości silnie przeciwstarzeniowe. Skutecznie wygładza drobne zmarszczki, napina skórę i odżywia ją. Olej z pestek arbuza twarz pozostawia gładką, zadbaną i jędrną. Polecany jest do wszystkich typów skóry, co oznacza, że mogą go stosować zarówno posiadacze cer suchych, dojrzałych i zniszczonych, tłustych i trądzikowych, a nawet małe dzieci.

Jak działa olej z pestek arbuza Na Włosy?

Kosmetyk ten charakteryzuje się bardzo dużą ilością antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych co sprawdza się także w pielęgnacji naszych kosmyków. Dzięki wyjątkowym właściwościom pielęgnacyjnym olej z pestek arbuza włosy pozostawia w doskonałej kondycji, miękkie, zadbane i lśniące aż po same końce. Nierafinowany olej z pestek arbuza działa nawilżająco zarówno na skórę głowy jak i pasma włosów. Wnika w skórę i kosmyki dogłębnie silnie przy tym nawilżając, odżywiając i zapobiegając rozdwajaniu końcówek włosa oraz łagodząc podrażnienia, świąd, pieczenie i łupież skóry głowy.

Jak stosować olej z pestek arbuza?

Olej z pestek arbuza charakteryzuje się tym, że jest lekki, nie zatyka porów i szybko się wchłania. Z powodzeniem więc można niewielką ilość oleju nałożyć na świeżo oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy, ciała lub włosów. Olej z arbuza można też użyć samodzielnie, bezpośrednio nakładając na włosy i skórę głowy (olejowanie) lub dodać niewielką ilość do odżywki, maski, balsamu lub kremu dla spotęgowania efektu.

Gdzie Kupić?

100% naturalny, czysty olej z pestek arbuza zimnotłoczony, a także naturalne kosmetyki z olejem z pestek arbuza oraz inne kosmetyki naturalne znajdziesz w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej z Pestek Arbuza 100ml - Your Natural Side

Olej z Pestek Arbuza 100ml – Your Natural Side

Intensywnie nawilża i regeneruje, poprawia koloryt skóry, zwęża pory i zapobiega powstawaniu zaskórników. Jest lekki, szybko się wchłania i nie zatyka porów.

Nie zawiera żadnych konserwantów ani sztucznych związków chemicznych.

Cena: 24,99 zł

Zobacz gdzie kupić

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)