Olej z opuncji figowej właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z opuncji figowej – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej z opuncji figowej zwany naturalnym botoksem w butelce, to aktualnie jeden z najdroższych i najbardziej pożądanych olejów na świecie. Nie bez powodu był uznawany przez Azteków niemalże za świętość, bowiem znacznie wyróżnia się swymi dobroczynnymi właściwościami pielęgnacyjnymi, na tle innych naturalnych olejów. Jakie więc ma właściwości i zastosowanie w kosmetyce?

Olej z pestek opuncji figowej INCI: Opuntia ficus-indica (Prickly Pear) Seed Oil, wytwarzany jest ręcznie i tłoczony na zimno z drobnych pestek owoców opuncji figowej. Owoce te natomiast pochodzą z roślin z rodziny kaktusowatych, które osiągają nawet do 5 metrów wysokości i występują głównie na terenach Ameryki Łacińskiej oraz na południu Europy. W Maroko jednak znajdują się jej największe plantacje. Olej z opuncji figowej jest ekskluzywnym i jednocześnie jednym z najdroższych olejów na świecie. Dzieje się tak, ponieważ proces pozyskania tego oleju jest niezwykle trudny. Aby wytworzyć zaledwie 1 litr oleju z nasion opuncji figowej potrzeba aż miliona pestek (czyli prawie pół ton owoców kaktusa).

Olej z opuncji figowej Właściwości

Olej z nasion opuncji figowej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym 60% kwas linolowy (Omega-6)), tokoferole (wit.E – 800mg/kg), w tym głównie alfa-tokoferol (32%) i gamma-tokoferol (30%), sterole (cholesterol 1.1%, kampesterol 9.8%, stigmasterol 1.4%, beta-sitosterol 72.5%, delta-7-stigmasterol 1.2%, delta-5-stigmasterol 4.5%, delta-7-avenasterol 2.2%), minerały (fosfor, cynk) i betalainy.

Działanie oleju z opuncji figowej

  • Wykazuje działanie silnie przeciwzmarszczkowe i odmładzające.
  • Pobudza regenerację i gojenie naskórka.
  • Zmniejsza rozstępy.
  • Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka.
  • Zwiększa i utrzymuje prawidłowy poziom nawilżenia skóry.
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych.
  • Podnosi odporność skóry i zapobiega jej fotostarzeniu.
  • Uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze.
  • Zwiększa elastyczność i gęstość skóry.
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami środowiska, m.in. takimi jak: promieniowanie słoneczne, dym papierosowy, stres emocjonalny, szok termiczny czy zanieczyszczenia powietrza.
  • Wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Olej z opuncji figowej Zastosowanie w kosmetyce

Olej z nasion opuncji figowej nadaje się do każdego typu cery. Bezpiecznie mogą go stosować zarówno osoby posiadające cerę zanieczyszczoną, mieszaną, trądzikową i tłustą, jak i te posiadające cerę niezwykle wrażliwą, delikatną i naczynkową. Olej z opuncji figowej jako składnik występuje w wielu kosmetykach naturalnych. Można go spotkać zarówno w naturalnych kremach i serach do twarzy, balsamach i masłach do ciała oraz w szamponach, odżywkach i maskach do włosów.

Jak stosować?

Olej z nasion opuncji figowej można stosować codziennie na oczyszczoną i umytą skórę twarzy lub ciała oraz włosów. Kosmetyk ten można stosować samodzielnie, czyli bezpośrednio nakładając go na twarz lub może być dodatkiem do ulubionego kremu, serum, masła czy maski. Może też znaleźć swoje zastosowanie jako produkt do demakijażu. Można przygotować dwufazowy płyn do demakijażu, wystarczy, że odrobinę oleju z opuncji figowej dodamy do żelu hialuronowego.

Olej z opuncji figowej Na Włosy

Produkt ten doskonale nawilża, regeneruje i odżywia nawet najbardziej zniszczone i pozbawione życia włosy. Nabłyszcza je, zmiękcza i pozostawia świetnej kondycji. Olej z nasion opuncji figowej jest doskonałym dodatkiem do odżywczych masek, odżywek i balsamów do włosów.

Olej z opuncji figowej Pod Oczy

Kosmetyk ten jak najbardziej bezpiecznie można stosować również na delikatną skórę wokół oczu. Doskonale rozjaśnia i zwiększa elastyczność skóry pod oczami oraz utrzymuje prawidłowy poziom jej nawilżenia. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i zmniejsza widoczność zmarszczek wokół oczu potocznie zwanymi “kurzymi łapkami”.

Efekty stosowania

Już odrobina oleju wklepana delikatnie palcami wystarczy, aby zauważyć pierwsze pozytywne efekty stosowania kosmetyku. Kosmetyk delikatnie ujędrnia i głęboko nawilża cerę, działa antyoksydacyjnie (zapobiega przedwczesnemu niszczeniu i starzeniu się skóry) oraz chroni cerę przed niekorzystnymi czynnikami środowiska.

Cena oleju z opuncji figowej

Na rynku dostępnych jest wiele olejków z opuncji figowej różniących się nie tylko marką i opakowaniem, ale i ceną, która jest uzależniona od pojemności i jakości samego produktu. Przy wyborze dobrego oleju należy kierować się więc jego składem, bowiem tylko ten czysty, 100% naturalny, nierafinowany bez żadnych dodatków jest kosmetykiem najlepszym, przez co i nieco droższym.

Gdzie Kupić?

W pełni naturalny, tłoczony na zimno olej z opuncji figowej oraz inne naturalny kosmetyki z opuncją figową można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej z Opuncji Figowej

Olej z Opuncji Figowej nierafinowany 10ml

Najbardziej luksusowy olej na świecie, o silnych właściwościach regeneracyjnych, nawilżających, poprawiających elastyczność i koloryt skóry. Bezpieczny dla wrażliwej skóry okolic oczu, ust i szyi.

Kup teraz

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)