olej z nagietka lekarskiego - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej z nagietka lekarskiego – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Kwiat słońca, który został przekazany przez bogów ludziom, aby żyli w zdrowiu, szczęściu i dobrobycie. Nagietek lekarski, bo o nim mowa, znany był i czczony przez starożytne cywilizacje Majów i Inków. Olej stworzony z jego kwiatów jest niezastąpiony w leczeniu wielu chorób skóry. Jakie jeszcze właściwości pielęgnacyjne posiada olej z nagietka lekarskiego?

Olej z nagietka lekarskiego

Olej z nagietka lekarskiego (INCI: Calendula Officinalis Flower (Calendula), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil) otrzymywany jest z maceracji kwiatów nagietka lekarskiego w oleju migdałowym.

Ziele i kwiat nagietka lekarskiego zawierają wiele wartościowych składników m.in. takich jak: olejek eteryczny – 0,02-0,04%, flawonole (pochodne izoramnetyny i kwercetyny), glikozydy rambetyny, karotenoidy (likopen, rubiksantyna), saponozydy trójterpenowe (kalendulozyd A i B), sole mineralne (dużo miedzi -7,4 mg/kg, magnezu, tlenku wapnia – 8,7 g/kg, potasu – 20,2 g/kg, sodu – 0,31 g/kg, pięciotlenku fosforu – 6,6 g/kg, żelaza – 133 mg/kg, manganu – 48 mg/kg, cynku – 23 mg/kg, molibdenu – 0,43 mg/kg), alkohole trójterpenowe (faradiol, kalenduladiol, arnidiol), fitosterole (stigmasterol, beta-sitosterol), kwasy (ferulowy, kawowy, salicylowy), gorycz – kalendynę – 0,01%, garbniki -ok. 8-9%, śluzy, żywice i amyrynę.

Właściwości oleju z nagietka lekarskiego

  • Regeneruje, odżywia, i uelastycznia suche i zniszczone włosy.
  • Łagodzi swędzenie wrażliwej skóry głowy.
  • Wygładza i zmiękcza suchą, szorstką i spierzchniętą skórę.
  • Nadaje cerze blasku i nawilżenia.
  • Pobudza proces odnowy naskórka narażonego na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak: silne słońce, mróz, wiatr.
  • Delikatnie rozjaśnia plamki i drobne niedoskonałości.
  • Pomocny w leczeniu egzemy, wyprysków i owrzodzeń.
  • Zapewnia właściwy poziom nawilżenia skórze dojrzałej.
  • Łagodzi przesuszoną, łuszczącą, popękaną i zranioną skórę.
  • Doskonale pielęgnuje delikatną skórę niemowląt i dzieci.
  • Redukuje wypadanie włosów.
  • Zmniejsza krwawienie i blizny.
  • Łagodzi bóle po stłuczeniach.
  • Działa przeciwwysiękowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i dezynfekująco.
  • Poprawia ukrwienie skóry.

Zastosowanie

Lekarski olej nagietkowy jest środkiem leczniczym, który spotkać możemy w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. Stosowany jest jako dodatek do kremów ochronnych lub bezpośrednio jako produkt do masażu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wzbogacenia maseczek, kremów i balsamów.

Dla kogo olej z nagietka lekarskiego?

Olej z nagietka lekarskiego nadaje się dla każdego typu cery, szczególnie delikatnej skóry niemowląt i dzieci. Świetnie się sprawdzi u osób z zaczerwienioną, wrażliwą, zniszczoną lub bardzo suchą skórą.

Naturalne kosmetyki z olejem z nagietka lekarskiego

Zobacz kosmetyki z ekstraktem z nagietka lekarskiego w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)