olej z krwawnika pospolitego - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej z krwawnika pospolitego – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 1 Komentarz

Krwawnik pospolity to niezwykle popularna w Polsce roślina, wykorzystywana w formie ekstraktu do celów pielęgnacyjnych i leczniczych, głównie do tamowania krwawienia. Jakie wyjątkowe właściwości posiada krwawnik?

Krwawnik pospolity (INCI: Achillea Millefolium) to bylina kosmata, posiadająca charakterystyczne pierzaste ulistnienie oraz kwiatostany o małych, białych kwiatkach. Otrzymywany z kwiatostanów ekstrakt jest koloru brązowego i posiada swoisty zapach. Występuje m.in. w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. w Polsce krwawnik rośnie dziko na łąkach, polach lub wzdłuż dróg.

Ziele krwawnika pospolitego zawiera wiele cenionych substancji m.in. takich jak olejek eteryczny, achilleinę, flawonoidy, luteoliny, cholinę, kwas salicylowy, glikolowy i askorbinowy, witaminy z grupy A, C i K, garbniki oraz liczne sole mineralne (m.in. magnezu i cynku).

Właściwości krwawnika pospolitego

  • działa uspokajająco,
  • łagodzi podrażnienia,
  • likwiduje uczucie świądu,
  • regeneruje uszkodzony naskórek,
  • wyrównuje wahania ciśnienia krwi,
  • przyspiesza proces gojenia się ran,
  • wykazuje działanie przeciwstarzeniowe,
  • wyraźnie zmniejsza pory i wygładza zmarszczki,
  • wykazuje działanie żółciopędne, rozkurczowe i ściągające,
  • działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwłupieżowo i antybakteryjnie,

Zastosowanie olejku z krwawnika

Olej z krwawnika polecany jest do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej i naczynkowej. Pomaga skutecznie uporać się z problemami takimi jak: zaczerwienienia skóry, rozszerzone pory, drobne zmarszczki mimiczne, podrażnienia skóry czy fotostarzenie. Natomiast krwawnik w postaci naparu skutecznie zwalcza stan zapalny jamy ustnej i gardła, reguluje zaburzenia krążenia i cykle menstruacyjne, dodatkowo łagodząc typowo kobiece bóle. Krwawnik pomocny jest również w przypadku wzdęć, kolek, w leczeniu rozwolnienia, choroby wrzodowej czy infekcji lub stanów zapalnych żołądka lub jelit. Ziele krwawnika pospolitego stosuje się również wspomagająco w przypadku stanów zapalnych pochwy czy sromu.

Olej z krwawnika w kosmetyce

Ekstrakt z krwawnika pospolitego możemy znaleźć m.in. w produktach takich jak: maści, kremy i sera przeciwzmarszczkowe, preparaty do cer tłustych i mieszanych, a także trądzikowych i naczynkowych, toniki (szczególnie do cer problematycznych), regenerujące maseczki, łagodne szampony lub delikatne preparaty do oczyszczania zanieczyszczonej skóry twarzy.

Produkty z olejem z krwawnika

Zobacz wszystkie produkty z olejem z krwawnika

1 komentarz

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)