olej z dzikiej róży blog

Olej z dzikiej róży – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej z dzikiej róży to jeden z najcenniejszych olejów do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Oprócz właściwości przeciwstarzeniowych, skutecznie radzi sobie również w zmniejszaniu widoczności blizn potrądzikowych i rozstępów. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie w kosmetyce posiada olej z dzikiej róży?

dzika róża

Dzika róża (jak wskazuje jej nazwa) jest dziko rosnącą rośliną, głównie w umiarkowanym i ciepłym klimacie półkuli północnej. Dzika róża rośnie praktycznie w całej Europie, Azji, północnej Afryce i Australii oraz Nowej Zelandii. Roślina charakteryzuje się ostrymi kolcami i pomarańczowo-czerwonymi owocami. Dzika róża jest wykorzystywana w celach leczniczych, kosmetycznych, ale także jako roślina ozdobna. Z jej nasion tłoczony jest cenny olej.

Olej z dzikiej róży Właściwości kosmetyczne

olejek z dzikiej róży Olejek z dzikiej róży pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion znajdujących się w jej owocach. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością witamin C, A i E. Jest również cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, kwasu trans-retinowego, kwasu linolowego, kwasu linolenowego i kwasu oleinowego. Bogaty jest również witaminy z grupy B, fitosterole, karotenoidy i kwasy owocowe. Olej z dzikiej róży posiada charakterystyczny, czerwony kolor i kwiatowo-owocowy zapach. Z tego względu należy mieć na uwadze, że olej z dzikiej róży barwi skórę i odzież.

Olej z dzikiej róży to jeden z najlepszych olejków do cery suchej i odwodnionej, ale także łuszczącej się, dojrzałej, podrażnionej, wrażliwej i trądzikowej. Posiada doskonałe właściwości przeciwstarzeniowe i rozjaśniające, co pozwala skórze na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu na dłużej. Olej ten stymuluje produkcję kolagenu w skórze i pobudza regenerację tkanek, dzięki czemu sprawia, że skóra staje się jędrna i elastyczna. Dzięki tym właściwościom świetnie sprawdza się w walce z rozstępami i bliznami (redukuje ich widoczność przy regularnym stosowaniu). Olej z dzikiej róży posiada właściwości regenerujące skórę, zniszczoną niekorzystnym działaniem słońca, wiatru i mrozu. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że jest to olej łagodny, który nie podrażnia i nie wywołuje reakcji alergicznych. Można go więc bez obaw stosować w pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Olej z nasion dzikiej róży posiada również właściwości normalizuje pracę gruczołów łojowych, zmiękczające i wygładzające skórę. Intensywnie nawilża i zapobiega wysuszeniu skóry. Łagodzi podrażnienia spowodowane pękającymi naczynkami krwionośnymi i wzmacnia ich ścianki. Redukuje zaczerwieniania i stany zapalne, a włosom przywraca blask i zdrowy wygląd. Dzięki swoim właściwościom, olej z dzikiej róży często jest składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych i kosmetyków na rozstępy

Działanie oleju z dzikiej róży

  • Intensywnie nawilża, zmiękcza i wygładza skórę.
  • Zapobiega wysuszeniu skóry.
  • Przyspiesza regenerację ran i podrażnień.
  • Poprawia elastyczność i jędrność skóry.
  • Jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki.
  • Redukuje widoczność blizn i rozstępów.
  • Jest bogatym źródeł witamin, szczególnie witaminy C.
  • Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Spowalnia proces starzenia się skóry.
  • Wygładza zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych.
  • Intensywnie odżywia i regeneruje skórę i włosy.
  • Wzmacnia naczynka krwionośne.
  • Wspomaga leczenie egzemy i łuszczycy.
  • Rozjaśnia plamy pigmentacyjne.
  • Wyrównuje koloryt skóry i rozjaśnia blizny.
  • Wygładza kurze łapki.
  • Komedogenność: 0-1.
  • Nie zapycha porów.
  • Nie wywołuje alergii.

Olej z dzikiej róży Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki swojej uniwersalności i szeregowi cennych właściwości olej z dzikiej róży w kosmetyce jest wykorzystywany bardzo często. Stosowany jest zwłaszcza w kosmetykach do cery dojrzałej, suchej, mieszanej i naczynkowej, jako dodatek do kremów, olejków i maseczek do twarzy, kosmetykach przeciwzmarszczkowych i kosmetykach na blizny, przebarwienia i rozstępy.

Olej z dzikiej róży do twarzy

Olejek z dzikiej róży do twarzy można stosować do pielęgnacji wszystkich typów skóry, nawet wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Pomimo, że jest to olej schnący, nadaje się także do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i dojrzałej. Olej ten jest bardzo silnym antyoksydantem, chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem, ale też wygładza już istniejące, płytkie zmarszczki, silnie nawilża i regeneruje skórę. Nie zapycha porów, więc może być stosowany również w przypadku cery tłustej. Stosując olej z dzikiej róży na twarz regularnie rozjaśnisz widoczne blizny, przebarwienia i rozstępy. Możesz stosować olej z dzikiej róży zamiast kremu na dzień lub na noc, jako dodatek do kremów, bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami lub kwasem hialuronowym. Olejek z pestek dzikiej róży do twarzy, to doskonały, naturalny kosmetyk do codziennego stosowania dla każdego. Dzięki niemu Twoja skóra będzie wyglądać młodo, zdrowo i promiennie.

Olej z dzikiej róży pod oczy

Skóra pod oczami jest cieńsza i bardziej wrażliwa niż w innych miejscach, dlatego nie każdy olejek będzie odpowiedni do jej pielęgnacji. W przypadku oleju z dzikiej róży nie ma tego problemu, ponieważ jest on delikatny i nie wywołuje podrażnień. Doskonale sprawdzi się pod oczy, napinając skórę, likwidując cienie i obrzęki oraz poprawiając jej elastyczność.

Olej z dzikiej róży na włosy

Olej z nasion dzikiej róży można stosować na całej długości włosów lub tylko na same zniszczone i rozdwojone końcówki. Efektem będą nawilżone i odżywione włosy, którym olej przywróci blask i zdrowy wygląd. Można również stosować olejek z dzikiej róży na skórę głowy. Wystarczy wetrzeć go w cebulki włosów i pozostawić na przynajmniej 30 minut, a następnie dokładnie umyć włosy naturalnym szamponem bez sls. Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe nawilżają włosy, chronią je przed wysuszeniem i działaniem czynników zewnętrznych. Dodatkowo wzmacnia elastyczność i sprężystość włosów, łagodzi stany zapalne skóry głowy i odżywia cebulki.

Olej z dzikiej róży na trądzik

Podobnie jak olej rycynowy i olej tamanu, olej z dzikiej róży sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej, ponieważ posiada działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i regenerujące. Dodatkowo zmniejsza lub całkowicie likwiduje potrądzikowe blizny.

Olej z dzikiej róży na naczynka

Olej wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega ich pękaniu. Łagodzi również zaczerwienienia i podrażnienia powstałe w wyniku pękających naczynek.

Olej z dzikiej róży na rozstępy, blizny i przebarwienia

Na wszystkie te problemy sprawdzi się ten właśnie olej. Stosując regularnie olej z dzikiej róży na przebarwienia sprawimy, że stopniowo będą one zmniejszać swą widoczność, aż całkowicie znikną. Bez względu na to czy przebarwienia te są wynikiem nadmiernego opalania lub innych, olej ten doskonale sobie z tym problemem poradzi. Aplikując olej z dzikiej róży na blizny, musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem proces zmniejszania ich widoczności może zając kilka miesięcy (przy regularnym, wytrwałym stosowaniu). Warto jednak podjąć się tego zadania, bowiem olej ten posiada również szereg innych, dobroczynnych właściwości, które poprawią wygląd naszej skóry.

Czy można stosować olej z nasion dzikiej róży w ciąży?

Olej z dzikiej róży jest polecany kobietom w ciąży, głównie jako kuracja przeciwdziałająca powstawaniu rozstępów. Olej ten pobudza produkcję kolagenu i poprawia elastyczność skóry, co jest ważne właśnie w okresie ciąży, gdy powstawanie rozstępów jest dużym problemem.

Olej z dzikiej róży 50ml Mohani

100% naturalny, nierafinowany Olej z dzikiej róży Mosqueta BIO polskiej marki Mohani.


Olej z dzikiej róży blog

Link do infografiki: https://blog.sanaja.pl/olej-z-dzikiej-rozy-sanaja.png

Olej z dzikiej róży Przechowywanie

Jak każdy naturalny olej również olej z Dzikiej Róży jest podatny na działanie światła, które zmniejszają jego dobroczynne właściwości. Należy przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu, z dala od źródła światła, najlepiej w buteleczce z ciemnego szkła, lub nieprzeźroczystej.

Olej z dzikiej róży Cena

Na rynku możemy znaleźć różne rodzaje olejków różanych. Na etykietach możemy spotkać takie nazwy jak: olej z dzikiej róży, olej z nasion dzikiej róży lub olejek z pestek dzikiej róży. Wybierając olej, należy upewnić się, że będzie to 100% naturalny i czysty olej bez żadnych dodatków, najlepiej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Cena takiego olejku marki Mohani to 45,99 zł za 50 ml, w szklanym opakowaniu z ciemnego szkła, z pipetą.

Olej z dzikiej róży Gdzie kupić

100% naturalny, nierafinowany, ekologiczny olej z dzikiej róży BIO możesz kupić w naszym sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)