Olej z czarnuszki blog

Olej z czarnuszki – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej z czarnuszki zwany był przez starożytnych Egipcjan “złotem faraonów”, a to dzięki niezwykłym właściwościom pielęgnacyjnym, które m.in. potrafią cofnąć procesy starzenia się skóry. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości posiada olejek z czarnuszki?

Olej z czarnuszki

olej z czarnuszki blog

Czarnuszka Siewna to roślina uprawiana na południu Europy, choć spotkać ją można również w Polsce. Z jej nasion wytwarzany jest olej, mający wiele dobroczynnych właściwości leczniczych. Olej z nasion czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) składa się w około 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 24 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Co więcej, olejek z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszą rolę odgrywa tu jednak tymochinon (składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki), dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i ochronne, a co najważniejsze przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki Działanie i efekty

  • Poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom.
  • Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe i przeciwgrzybicze.
  • Zmniejsza widoczność blizn.
  • Pomaga przy zmianach skórnych takich jak: łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry, grzybica skóry, wysypka, poparzenia słoneczne.
  • Ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe.
  • Poprawia samopoczucie i zwiększa odporność na stres zapobiegając stanom depresyjnym lub lękowym.
  • Pobudza porost nowych włosów i hamuje ich wypadanie.
  • Skutecznie likwiduje łupież i zapobiega łysieniu.
  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Potrafi cofnąć procesy starzenia się skóry.
  • Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

Olej z czarnuszki Właściwości kosmetyczne

Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom olej z czarnuszki w kosmetyce sprawdza się idealnie, szczególnie przy problemach skórnych. Stosowany zewnętrznie pomaga pozbyć się niechcianych zaskórników i innych niedoskonałości skóry. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów (głównie witamin A i E) minimalizuje efekty starzenia się skóry. Olej z czarnuszki na co jeszcze może się sprawdzić? Olej z czarnuszki na zmarszczki jest prawdziwym pogromcą. Pomaga zlikwidować nie tylko te płytsze zmarszczki, ale też zmniejszyć widoczność tych głębszych, ujednolicić cerę, ujędrnić ją i wzmocnić. Olejek z czarnuszki podczas regularnego stosowania pomocny jest w leczeniu łupieżu lub nadmiernego wypadania włosów. Wzmacnia włosy, przyspiesza ich porost tym samym zagęszczając czuprynę.

Olej z czarnuszki Zastosowanie

olejek z czarnuszki właściwościKosmetyk ten ma niebywale szeroki wachlarz zastosowań i można spotkać go w wielu naturalnych kosmetykach do pielęgnacji zarówno twarzy, ciała jak i włosów. Bez problemu znajdziemy wiele szamponów, odżywek, masek i balsamów do włosów z olejem z czarnuszki, jak również kremów, serum, balsamów czy masek do twarzy i ciała.

Olej z czarnuszki Jak stosować?

Produkt ten można stosować bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy, ciała i włosów. Można również dodać olejek do domowych kosmetyków lub gotowych kremów, balsamów, a także szamponów i masek do włosów.

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki Na Twarz?

Olej z czarnuszki do twarzy sprawdza się rewelacyjnie. Polecany jest szczególnie dla osób posiadających skórę wrażliwą, delikatną, zniszczoną i z oznakami starzenia oraz cerę podrażnioną. Zalecany jest również dla tych, którzy borykają się z problemem przebarwień. Dzięki swym wyjątkowym właściwościom pielęgnacyjnym i leczniczym (olejek z nasion z czarnuszki działa również antyseptycznie i bakteriobójczo) sprawdzi się u osób posiadających cerę trądzikową, mieszaną lub tłustą. Stosując olej z czarnuszki trądzik, egzemę i łuszczycę łatwiej będzie z jego pomocą zlikwidować, ponieważ reguluje produkcję sebum, chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Co więcej, nie zatyka porów.

Jak wpływa olej z czarnuszki Na Włosy?

Produkt ten to prawdziwy skarb wśród olejów. Olej z czarnuszki włosy jak i skórę głowy pozostawia w niebywale doskonałej kondycji. Delikatnie przyciemnia kosmyki, nadaje im sprężystości i zdrowego blasku. Co więcej, olej z czarnuszki na łysienie jest również bardzo dobrym sposobem, ponieważ olej ten słynie z silnych właściwości wzmacniających cebulki włosowe. Dzięki temu nie tylko zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, ale też przyspiesza wzrost nowych kosmyków. Ponadto łagodzi wszelkie stany zapalne skóry, w tym także wrażliwej i delikatnej skóry głowy. Olej z nasion czarnuszki dodatkowo zapobiega powstawaniu łupieżu, łagodzi podrażnienia, pieczenie i swędzenie skóry głowy.

Olejek z czarnuszki z powodzeniem można stosować do każdego typu włosów, szczególnie tych cienkich, osłabionych, nadmiernie wypadających i pozbawionych zdrowego blasku. Produkt ten jak najbardziej można stosować nakładając bezpośrednio na skórę głowy lub na całą długość włosów (olejowanie włosów). Kosmetyk ten można w niewielkiej ilości dodać do innych naturalnych produktów pielęgnacyjnych, bowiem olej z czarnuszki efekty przynosi rewelacyjne w dość krótkim czasie.

Olej z czarnuszki Dla Dzieci

Produkt ten jest stosunkowo bezpieczny, z powodzeniem jest więc podawany już najmłodszym dzieciom (powyżej 1 roku życia), w celu polepszenia ich naturalnej odporności. Zazwyczaj producenci zalecają podawać dziecku pół łyżeczki lub 1 łyżeczkę dziennie przed posiłkiem i raczej nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Natomiast olej z nasion czarnuszki do stosowania wewnętrznego nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, bowiem może wywołać skurcze macicy. Może być za to stosowany u kobiet karmiących piersią, ponieważ roślina ta pozytywnie wpływa na laktację, zwiększając ilość mleka.

Olej z czarnuszki Przechowywanie

Podobnie jak inne nierafinowane oleje kosmetyczne i spożywcze, olejek z czarnuszki aby zachował swoje dobroczynne właściwości kosmetyczne powinien być przechowywany szczelnie zamknięty, w niskiej temperaturze (3-10 stopni Celcjusza). Co więcej, taki olej z czarnuszki nierafinowany powinien być też przechowywany w odpowiednim, suchym i zacienionym miejscu z dala od naturalnych promieni słonecznych i agresywnego światła lamp.

Gdzie Kupić i jak wybrać najlepszy olej z czarnuszki?

Należy pamiętać, że szukając olej z czarnuszki ceny mogą się różnić w zależności od pojemności, jak i jakości samego produktu. Na rynku znajdziemy bowiem oferty wielu producentów, w różnych pojemnościach i opakowaniach. Starajmy się szukać olej z czarnuszki zimnotłoczony, nierafinowany, który jest w 100% czysty i naturalny. Taki rodzaj oleju z czarnuszki na pewno będzie nieco droższy, ale tylko ten posiada najwyższe wartości pielęgnacyjne.

Naturalne kosmetyki z olejkiem z czarnuszki

100% naturalny, nierafinowany olej z czarnuszki, kosmetyki zawierające go w składzie oraz wiele innych naturalnych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów kupisz w sklepie internetowym sanaja.pl.

Olej z czarnuszki nierafinowany

Olejek z czarnuszki nierafinowany 50ml e-Fiore

100% naturalny, tłoczony na zimno, organiczny olej do pielęgnacji skóry i włosów. Polecany jest na niedoskonałości skóry, zmiany chorobowe i alergie. Szybko się wchłania, natychmiast wygładza, poprawia koloryt i uelastycznia skórę. Produkt znajduje się w szklanej butelce z przyciemnianego szkła, z wygodną pipetą.

Cena: 34,99 zł

Kup teraz

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)