olej z baobabu blog

Olej z baobabu – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Pozyskiwany z nasion owoców drzewa zwanego „drzewem życia”, olej z baobabu posiada silne właściwości pielęgnacyjne, szczególnie skóry suchej, zrogowaciałej i spękanej. W związku z tym zyskuje coraz większą popularność w kosmetyce naturalnej. Jakie jeszcze zalety posiada olej z nasion baobabu?

Olej z nasion baobabu (INCI:Adansonia Digitata Seed Oil) uzyskuje się z nasion afrykańskiego drzewa baobabu, które występuje na afrykańskich sawannach. Przez tubylców baobab bardzo często nazywany jest „drzewem życia” i określany jest jako symbol siły, mocy i długowieczności. Głównie dlatego, że przeciętny baobab nie tylko osiąga niesamowitą wielkość, ale też rośnie nawet tysiąclecia. Tubylcy opisują go jako drzewo, które rośnie „korzeniami do góry”, ponieważ baobab posiada charakterystyczną koronę przypominającą system korzeniowy drzew.

Olej z baobabu Właściwości

Nierafinowany, tłoczony na zimno olejek z baobabu charakteryzuje się jasną, złoto-brązową barwą, lekką i średnio-tłustą konsystencją, która nie pozostawia na skórze tłustej powłoki. Ponadto odznacza się także miłym dla nosa, delikatnie orzechowym zapachem. Olej z nasion baobabu jest cennym źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego). Zawiera również witaminy A, B, C, D, E i F oraz sterole.

Olej z baobabu Działanie

  • Oczyszcza skórę głowy ze złuszczonego naskórka.
  • Odżywia i regeneruje łamliwe paznokcie i zniszczone końcówki włosów.
  • Chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych, a także narażoną na działanie wolnych rodników.
  • Silnie koi, zmiękcza i regeneruje suchą, zrogowaciałą i podrażnioną skórę.
  • Stosowany regularnie zmniejsza widoczność blizn i rozstępów.
  • Wykazuje działanie silnie nawilżające.
  • Wygładza zmarszczki, a co więcej, zapobiega powstawaniu nowych.
  • Uspokaja cerę regulując nadprodukcję sebum.
  • Ujędrnia i napina zwiotczałą skórę.
  • Łagodzi pieczenie, swędzenie i inne podrażnienia skóry głowy.

Zastosowanie oleju z baobabu

Olej ten znajdzie swoje zastosowanie w rozgrzewającym masażu lub jako balsam do ciała w pielęgnacji skóry po opalaniu. Co więcej, dobrze sprawdzi się też jako krem ochronny stosowany w trudnych warunkach atmosferycznych (mróz, wiatr, słońce). Można go stosować także jako serum lub maseczka na skórę twarzy i włosy czy jako naturalny dodatek do kąpieli.

Olej z baobabu Na Twarz

Olejek z baobabu polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery suchej, szorstkiej, przesuszonej, a także łuszczącej się i swędzącej. Ponadto pomocny będzie również dla posiadaczy cery wrażliwej i tłustej oraz dla osób borykających się z problemami dermatologicznymi m.in. z nieprawidłowym rogowaceniem, egzemą, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry.

Warto zaznaczyć, że przypadku cery trądzikowej lub innych chorób skóry, olej ten powinien być stosowany tylko po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Głównie dlatego, że jest składnikiem naturalnym, a więc może powodować niepożądane reakcje skóry, w tym nasilenie zmian trądzikowych.

Olej z nasion baobabu 50ml - Sekret Sawanny

Olej z nasion baobabu 50ml – Sekret Sawanny

Nierafinowany, afrykański olej z nasion baobabu skutecznie nawilża, zmiękcza i regeneruje skórę. Dodatkowo odżywia przesuszone, szorstkie i łuszczące się miejsca.

Skład: Adansonia Digitata Seed Oil (100% olej tłoczony na zimno z nasion baobabu, nierafinowany).

Cena: 23,00 zł

Zobacz w sklepie

Olej z baobabu nierafinowany 100 ml

Olejek z baobabu nierafinowany 100 ml [e-Fiore]

Głęboko penetruje skórę, a w związku z tym mocno nawilża i wygładza, jednocześnie wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Polecany jest do cery zniszczonej, jak również suchej i wrażliwej.

Cena: 35,49 zł

Zobacz w sklepie

Gdzie kupić olej z baobabu?

Nierafinowany olej z nasion baobabu oraz wszystkie inne naturalne kosmetyki zawierające w składzie ten olej, można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl. Polecamy również inne, nierafinowane naturalne olejki do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)