Olej tamanu blog

Olej tamanu Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej tamanu jest najczęściej stosowanym olejem w leczeniu wielu problemów skórnych całego ciała (w tym skóry głowy). Dlaczego jest tak popularny i jakie wyjątkowe właściwości posiada?

Olej tamanu

Olej tamanu INCI: Calophyllum Inophyllum pochodzi z nasion drzewa o tej samej nazwie, które występuje głównie w Tajlandii, Malezji, w Wietnamie i na Sri Lance. Owoce tego drzewa przypominają pomarszczone jabłka (mają cienki miąższ), ale to z ich dużych nasion (suszonych naturalnie przez miesiąc) pozyskiwany jest olej. Uzyskany z pestek olej ma bardzo gęstą konsystencję oraz charakterystyczną, zielonkawą barwę. Posiada też wyjątkowo intensywny zapach, który może przeszkadzać podczas codziennego stosowania. Olej tamanu pomimo dość problematycznej konsystencji szybko się wchłania i nie pozostawia nieprzyjemnego, tłustego filmu na skórze.

Olej tamanu Właściwości

Ten wyjątkowy olejek zawdzięcza swoje wyjątkowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie obecności dwóch nietypowych związków chemicznych, czyli kwasu kalofillowego oraz kallofilloidyny, które są naturalnymi flawonoidami. Ponadto w oleju tamanu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), które są niezbędne w pielęgnacji naszej skóry. Prawidłowo nawilżają skórę, wzmacniają barierę lipidową naskórka oraz normalizują pracę gruczołów łojowych oraz redukują zaskórniki i wypryski. Dodatkowo zwiększają poziom wchłanialności składników odżywczych. Olej tamanu komedogenność ma średnią, co oznacza, że może zapychać pory.

Olej tamanu Działanie

  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
  • Łagodzi ból po ugryzieniu owadów, oparzeń słonecznych i gojących się tatuaży.
  • Zmniejsza widoczność blizn i rozstępów.
  • Pomaga goić się wypryskom i zapobiegać nowym.
  • Zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje je do wzrostu.
  • Wspomaga leczenie łupieżu, łuszczycy, grzybicy stóp i paznokci.
  • Regeneruje cerę zniszczoną i dojrzałą.
  • Pomaga odmłodzić i uelastycznić skórę.

Olej tamanu W Ciąży

Olej tamanu nierafinowany jest całkowicie bezpiecznym produktem zarówno dla kobiet w ciąży jak i kobiet karmiących piersią. Dotyczy to jednak małych dawek, w przypadku większych ilości należy zachować ostrożność i w razie wątpliwości skonsultować się ze specjalistą. Olej tamanu może być również stosowany w pielęgnacji dziecięcej i wrażliwej skóry, w celu zapobiegania pieluszkowemu zapaleniu skóry.

Olej tamanu Efekty

Kosmetyk ten stosowany regularnie przynosi rewelacyjne efekty m.in. w przypadku trądziku (łagodzi wysyp, zmniejsza stan zapalny, likwiduje zaczerwienienia i podrażnienia oraz przyspiesza gojenie się ran), rozstępów (zmniejsza widoczność blizn i zaczerwienienie w pierwszej fazie powstania rozstępu), pęknięć skóry (regeneruje, restrukturyzuje oraz głęboko nawilża skórę), a także pomaga w walce z pierwszymi oznakami starzenia się skóry (wygładza skórę, działa silnie przeciwzmarszczkowo, zapewnia młodość i witalność skórze).

Olej tamanu Przechowywanie

Kosmetyk ten podobnie jak inne naturalne oleje najlepiej przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, z dala od promieni słonecznych i agresywnego światła lamp.

Olej tamanu Cena

Na rynku znajdziemy olej tamanu w wielu wariantach, w różnych cenach. Dzieje się tak ponieważ jest to zależne od producenta, pojemności, czystości i jakości oleju, bowiem do wyprodukowania 1 kg zimnotłoczonego oleju tamanu potrzebne jest aż 20 kg owoców, a to z kolei ma duży wpływ na cenę. Zanim więc zakupimy olej tamanu, przeczytajmy skład i upewnijmy się, że kosmetyk jest 100% naturalny, nierafinowany i bez żadnych dodatków.

Olej tamanu Gdzie Kupić?

100% czysty olejek tamanu, kosmetyki z tym składnikiem oraz inne naturalne kosmetyki można bezpośrednio zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej tamanu Bio

Olej tamanu Bio 50 ml – Egzotyczna kuracja

100% czysty, naturalny olej z pestek owoców drzewa tamanu, bez żadnych dodatków. Tłoczony na zimno i nierafinowany. 100% czysty olej tłoczony na zimno z pestek z owoców drzewa tamanu (BIO, nierafinowany, wegański).

Kup teraz