Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej ryżowy – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Niezwykle popularny w krajach azjatyckich olej ryżowy dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym znalazł swoje zastosowanie również w kosmetyce i coraz szerzej daje się poznać również w innych krajach. W Japonii od lat 60. XX wieku olej ryżowy stosowano do leczenia nerwic lękowych i przy menopauzie. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości posiada olej ryżowy?

Olej ryżowy (Oryza Sativa Seed Oil, Rice Bran Oil) wytwarzany jest z pozostałości po procesie obłuszczania ryżu (zwanych potocznie otrębami), które są równie wartościowym składnikiem bogatym w błonnik. Podobnie jak wiele innych olejów, olej ryżowy dostępny jest w postaci rafinowanej (oczyszczonej, pozbawionej większości dobroczynnych składników prozdrowotnych m.in. witaminy E, tokoferoli, lecytyny, inozytonu i gamma-oryzanolu zalecanej jedynie do smażenia) oraz w postaci nierafinowanej (zalecanej w pielęgnacji skóry ciała i włosów oraz dodatek do diety).

Olej ryżowy

Olej ryżowy składa się w 88-89% z tłuszczów, w 2-4% z wolnych kwasów tłuszczowych i w 4% z mieszaniny tokoferoli, gamma-oryzanolu, kwasów organicznych i lecytyny. W skład oleju ryżowego wchodzą takie tłuszcze jak: 6% kwasu mirystynowego, 21,5% kwasu palmitynowego, 2,9% kwasu stearynowego, 38,4% kwasu oleinowego (jednonienasycony z rodziny omega-9), 34,4%kwasu linolowego
(wielonienasycony z rodziny omega-6) oraz z 2,2% kwasu alfa-linolenowego (wielonienasycony z rodziny omega-3).

Właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy wykazuje silne właściwości przeciwstarzeniowe i odmładzające, nawilżające i łagodzące, przeciwzapalne oraz poprawiające samopoczucie. Olej ryżowy nie powoduje reakcji alergicznych.

Działanie oleju ryżowego

  • Spowalnia ogólne procesy starzenia oraz chroni skórę przed wolnymi rodnikami.
  • Przyspiesza gojenie się ran i wyprysków.
  • Wyraźnie wygładza skórę i spłyca zmarszczki.
  • Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawia inne parametry profilu lipidowego.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Chroni przed nowotworami (m.in. (rak wątroby, piersi, jelita grubego), chorobami neurodegeneracyjnymi i innymi schorzeniami o podłożu oksydacyjnym.
  • Łagodzi objawy menopauzy (m.in. uderzenia gorąca, nocne poty i zaczerwienienie twarzy).
  • Nawilża, koi i wspomaga regenerację skóry.
  • Pomocny w dolegliwościach gastrycznych i kontroli masy ciała.
  • Obniża poziom hormonu TSH u pacjentów z nadczynnością tarczycy.

Zastosowanie oleju ryżowego w kosmetyce

Nierafinowany olej ryżowy można spotkać jako składnik naturalnych nawilżających lub przeciwzmarszczkowych kremów do twarzy, toników, maseczek, kremów przeciw odparzeniom pieluszkowym czy jako element odżywek i masek do włosów.

Dla kogo olej ryżowy?

Olej ryżowy przede wszystkim polecany jest dla cery zniszczonej, wiotkiej i dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia. Sprawdzi się również u osób borykających się z piekącą i zaczerwienioną skórą.

Cena

Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych olejów ryżowych, które różnią się swoją ceną w zależności od marki, pojemności produktu i składu. Za czysty, 100% naturalny i nierafinowany olej ryżowy zapłacimy od 16 zł do nawet 30 zł.

Gdzie kupić olej ryżowy?

Naturalny olej ryżowy oraz inne naturalne kosmetyki do pielęgnacji skóry ciała i włosów można zakupić bezpośrednio w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej Ryżowy 100ml - Your Natural Side

Olej Ryżowy 100ml – Your Natural Side

Chroni skórę i włosy przed czynnikami zewnętrznymi, nawilża i łagodzi podrażnienia. Polecany do cery suchej, wrażliwej i dojrzałej.

Kup teraz

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)