olej rycynowy blog

Olej rycynowy – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej rycynowy od lat znany jest ze swoich leczniczych i pielęgnacyjnych właściwości. Z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej, w wielu produktach pielęgnacyjnych. Jakie właściwości zawiera jeden z najbardziej popularnych olejów?

olej rycynowy blog

Olejek rycynowy (INCI: Ricinus Communis Seed Oil) to olej roślinny, pozyskiwany bezpośrednio z nasion tropikalnego drzewa rycynowego (ricinus communis). Składa się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. Drzewo rycynowe dochodzi nawet do 13 metrów wysokości i można je spotkać w Indiach i Afryce. Roślina ta posiada wielkie, charakterystyczne liście i drobne kwiaty, z których powstają kolczaste owoce, skupione na jednej łodydze.

Olej rycynowy Właściwości

Olejek rycynowy właściwości wykazuje bardzo dobre. Przede wszystkim znany jest z silnych właściwości przeczyszczających (polecany szczególnie przy silnych zaparciach). Co więcej, po dziś dzień wykorzystywany jest jako naturalny sposób na jasne, rzadkie i wypadające brwi, rzęsy i włosy.

Olej rycynowy Działanie i efekty

  • Przyspiesza porost włosów.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Skutecznie hamuje wypadanie włosów.
  • Działa antygrzybiczo i antywirusowo,
  • Redukuje widoczność blizn i rozstępów,
  • Silnie nawilża i wygładza skórę i włosy.
  • Stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Zmiękcza i poprawia kondycję skóry włosów, brwi i rzęs.
  • Wzmacnia i dodaje blasku matowym i zniszczonym włosom.
  • Wyraźnie nabłyszcza, nadając połysk kosmetykom kolorowym.
  • Pomocny w walce z trądzikiem, wypryskami i przebarwieniami.
  • Zmiękcza przesuszoną skórę szczególnie w okolicach łokci, kolan i pięt.
  • Poprawia koloryt i delikatnie rozjaśnia przebarwienia.
  • Wzmacnia, pogrubia i pobudza do wzrostu rzęsy i brwi.
  • Leczy wszelkiego rodzaju problemy skórne takie jak brodawki lub liszaj.

Olej rycynowy Zastosowanie

olej rycynowy zastosowanieOlej rycynowy zastosowania ma bardzo wszechstronne, dzięki czemu jest bardzo popularnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych m.in. takich jak kremy do twarzy, szampony, oleje i odżywki do włosów, wcierki, maseczki do twarzy, okłady i balsamy do ciała. Nadaje kremom śnieżnobiałą barwę, kosmetykom do makijażu (pomadki, szminki czy błyszczyki do ust) nadaje wyraźnego połysku. Ponadto, będąc składnikiem mydeł, olej ten sprawia, że lepiej się pienią. Olejek rycynowy jest również wykorzystywany do produkcji niektórych słodyczy. Dawniej też olej ten popularnie był wykorzystywany do przyspieszenia akcji porodowej u kobiet z upragnieniem wyczekujących dziecka.

Olej rycynowy w Kosmetyce

Olejek rycynowy tłoczony na zimno polecany jest dla osób borykających się z problemami skórnymi takimi jak: liszaj lub trądzik, brodawki i przebarwienia, czy blizny i rozstępy. Szczególnie polecany jest olej rycynowy na skórę suchą, trądzikową i skłonną do zmarszczek. Olej rycynowy efekty przynosi rewelacyjne, szczególnie sprawdzi się w pielęgnacji rzęs, brwi i włosów. Zaaplikowany olejek rycynowy na brwi i rzęsy sprawdza się idealnie. Pogrubia włoski, zagęszcza je i przyciemnia. Ponadto zmniejsza ilość rozdwojonych końcówek włosów, zapobiega łysieniu, domyka łuski włosa, przyciemnia je i pogrubia. Co więcej, przyspiesza ich porost i stymuluje wzrost nowych włosów. Aplikowany regularnie na włosy olej rycynowy skutecznie nawilża je, wygładza i mocno nabłyszcza.

Natomiast nakładany bezpośrednio na brwi i rzęsy, daje efekt mocnych, dłuższych i pogrubionych włosków. Olej rycynowy pod oczy również może być zastosowany, jednak ze względu na jego gęstą konsystencję należy zachować umiar w jego aplikacji. Regularne stosowanie oleju rycynowego pod oczy zapobiega powstawaniu tzw. “kurzych łapek” jednocześnie przy tym nie podrażniając delikatnej i cienkiej skóry wokół oczu. Olej rycynowy na usta może być bez obaw zaaplikowany. Świetnie rozmiękczy i nawilży delikatną i spierzchniętą skórę warg. Zastosowany olej rycynowy na paznokcie wzmocni płytkę paznokcia, pogrubi ją, zregeneruje, nawilży i uelastyczni tym samym polepszając stan suchych, rozdwajających i łamliwych paznokci.

Czy warto stosować olej rycynowy na Twarz?

olej rycynowy na twarzKosmetyk ten może być wykorzystany jako produkt do naturalnego demakijażu twarzy lub zamiast kremu lub serum zaaplikowany bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy. Olej rycynowy również można stosować łącząc do z wieloma innymi produktami do demakijażu i pielęgnacji twarzy. Olej ten przede wszystkim wygładza i zmiękcza skórę oraz delikatnie rozjaśnia przebarwienia. Dodatkowo też świetnie nadaje się do leczenia wielu zmian chorobowych (w tym rozstępów, liszajów i grzybic). Polecany jest zarówno dla osób posiadających cerę bardzo suchą, przesuszoną i dojrzałą, jak i skórę trądzikową, mieszaną i skłonną do wyprysków. Olej rycynowy trądzik pomaga zlikwidować, zmniejszyć stany zapalne, wspomóc regenerację skóry oraz przynieść skórze ukojenie.

Jak wpływa olej rycynowy na Włosy

Olej rycynowy do włosów od wieków był wykorzystywany jako naturalny, tani, a przede wszystkim skuteczny sposób na piękne, gęste i lśniące włosy. Olej rycynowy włosy pozostawia miękkie, elastyczne, mocne i delikatnie ciemniejsze. Natomiast wtarty bezpośrednio w skórę głowy nie tylko przyspieszy gojenie się drobnych ranek i stanów zapalnych delikatnej skóry, ale też wzmocni cebulki włosa, przyspieszy wzrost włosów, pogrubi je i jednocześnie ograniczy nadmierne wypadanie naszych włosów. Niestety jego bardzo gęsta i tempa konsystencja sprawia, że jest jednym z najtrudniejszych olejów w bezpośredniej aplikacji, szczególnie na włosy i skórę głowy, dlatego zaleca się, aby rozcieńczyć go z innym naturalnym i nierafinowanym olejem lub dodać bezpośrednio do maski, odżywki lub balsamu do włosów.

Olej rycynowy na Rzęsy

Olej rycynowy do rzęs sprawdza się rewelacyjnie. Pogrubia je, przyciemnia, wydłuża i wzmacnia tak, że nadmiernie nie wypadają.

Czy można stosować olej rycynowy w Ciąży

Olej ten podobno jest znanym o wieków sposobem na wywołanie szybszego porodu. Najczęściej jednak spotykanym działaniem po spożyciu oleju rycynowego przez ciężarną kobietę, są objawy takie jak: wymioty, bóle brzucha i biegunka, a co więcej istnieje ryzyko, że olej ten jedynie dodatkowo spotęguje złe samopoczucie i ból. Dlatego też metoda z udziałem oleju rycynowego jest przez większość osób (w tym lekarzy) krytykowana i odradzana. Dlatego też olejek rycynowy nie powinien być stosowany przez kobiety w okresie ciąży (szczególnie u tych, których ciąża obarczona jest pewnym ryzykiem jak cukrzyca, padaczka, ciąża mnoga i wiek dojrzały).

Olej rycynowy Cena

Cena oleju rycynowego może różnić się w zależności od pojemności kosmetyku oraz jego jakości, dlatego bardzo ważne jest, aby zawsze wybierać taki olej, który jest tłoczony na zimno i nierafinowany co daje nam gwarancję zachowania wszelkich walorów pielęgnacyjnych produktu.

Olejek rycynowy Gdzie Kupić?

100% naturalny, olej rycynowy nierafinowany oraz inne naturalne kosmetyki z olejem rycynowym w składzie można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy nierafinowany 50 ml

Naturalny olejek rycynowy do włosów, twarzy, brwi i rzęs. Doskonały surowiec do domowych kosmetyków. Wzmacnia i uelastycznia włosy, przyspiesza ich wzrost.

Skład INCI: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil (olej z nasion rącznika pospolitego).

Cena: 12,99 zł

Zobacz gdzie kupić

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)