olej rokitnikowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej rokitnikowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej rokitnikowy jest nieocenionym, naturalnym źródłem wielu składników pielęgnacyjnych, które korzystnie wpływają na naszą skórę i włosy. Doceniany jest również w medycynie i kuchni. Jakie wyjątkowe właściwości posiada ten niepozorny olej?

Olej rokitnikowy (Hippophae rhamnoides Oil, Seabuckthorn Berry Oil) pozyskiwany jest z intensywnie pomarańczowych owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides), czyli ciernistego krzewu występującego na terenach Eurazji. Owoce rokitnika oprócz wyjątkowego wyglądu, zawierają ogromną ilość witaminy C (znacznie większą niż w owocach cytrusowych). Bogaty są również w witaminę A, E i K, a także flawonoidy, karoteny, kwasy tłuszczowe i liczne minerały. Sam olej posiada charakterystyczny, swoisty zapach, smak i intensywny pomarańczowy kolor, który zawdzięcza obecności beta-karotenu. Dodatkowo posiada fantastyczne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze, znane i wykorzystywane już w starożytności.

Owoce rokitnika zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole roślin. Jako nieliczne zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju. Owoce odmiany rokitnika zwyczajnego są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce. Najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy. Należy zwrócić uwagę, że olej z rokitnika może być pozyskiwany tradycyjnie z drobnych nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje olejów, z nasion lub owoców, znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.

Właściwości oleju z rokitnika

  • hamuje wypadanie włosów,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • niweluje drobne zmarszczki,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • pomocny w leczeniu oparzeń i odmrożeń,
  • zmniejsza widoczność blizn i rozstępów,
  • regeneruje, uelastycznia i odżywia skórę,
  • nadaje skórze blask i wyrównuje jej koloryt,
  • odżywia włosy, nadając im gładkość i połysk,
  • wykazuje zdolność do absorbowania promieniowania UV,
  • przyspiesza gojenie się drobnych wyprysków i zmian chorobowych skóry,
  • skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia,

Zastosowanie oleju z rokitnika

Olej z owoców rokitnika doskonale spisuje się u osób posiadających cerę dojrzałą, suchą lub naczynkową. Dzięki swym niezwykłym właściwościom regenerującym, olej rokitnikowy polecany jest dla osób z cerę przesuszoną, łuszczącą się, zniszczoną lub ze skłonnością do wiotczenia.

Naturalne kosmetyki z olejem rokitnikowym

Naturalne kosmetyki z olejem rokitnikowym można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)