olej neem

Olej Neem – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Naturalny, nierafinowany olej Neem, ze względu na swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne ceniony jest szczególnie w medycynie indyjskiej, zwanej ajurwedą. Jakie właściwości i zastosowanie w kosmetyce posiada olej z miodli indyjskiej?

Co to jest olej Neem?

Olej Neem (Azadirachta Indica (Neem) Seed Oil) to naturalna substancja tworzona z nasion drzewa miodli indyjskiej, które najchętniej rośnie w klimacie podzwrotnikowym. Drzewo to rośnie bardzo szybko i osiąga zwykle 20 metrów wysokości (niektóre nawet sięgają 40 metrów). Olej Neem zawiera znaczne ilości NNKT oraz witaminy C i E. Na jego charakterystyczny kolor, zapach (nieco orzechowy) i gęstość mogą mieć wpływ sezonowe zmiany pogodowe. W temperaturze poniżej 23 stopnic Celsjusza zastyga.
Oleju Neem nie należy stosować do pielęgnacji skóry dziecka i kobiet w ciąży.

Właściwości oleju neem

Poszczególne części tej wspaniałej rośliny wykazują różne właściwości prozdrowotne, a tłoczony z owoców olej działa dobroczynnie zarówno na skórę jak i włosy.

  • Wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
  • Wspomaga leczenie chorób skóry.
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki temu hamuje nadmierne wydzielanie sebum.
  • Zmniejsza występowanie wykwitów skórnych.
  • Pomocny w leczeniu egzemy, łuszczycy i łupieżu.
  • Łagodzi stany zapalne skóry.
  • Regeneruje suchą i zniszczoną skórę i włosy.
  • Wzmacnia cebulki włosowe.
  • Stymuluje wzrost kosmyków.
  • Zapobiega wypadaniu włosów.
  • Pomaga zwalczyć grzybicę stóp.

Jakie zastosowanie ma olej Neem w kosmetyce?

Olej z miodli indyjskiej (zwany inaczej olejem Neem) ma szerokie zastosowanie zarówno w kosmetyce jak i ogrodnictwie oraz kuchni, a nawet rytuałach religijnych. Wyciągi oraz oleje Neem wykorzystywane są jako naturalny składnik szamponów, odżywek, masek i wcierek do włosów, a także w naturalnych mydłach, kremach do twarzy i ciała, a nawet w pastach do zębów.
Stosowany w rolnictwie olej neem pomocny jest w walce ze szkodnikami m.in. takimi jak: mszyce, tarczniki, wciornastki, przędziorki, wełnowce i mszyce, jednocześnie nie czyniąc krzywdy motylom czy pszczołą. Naturalny olej z miodli indyjskiej skutecznie odstraszają komary, kleszcze i pchły, dlatego często jest wykorzystywany do produkcji preparatów dla psów i kotów.

Gdzie kupić?

Naturalny, nierafinowany olej neem z miodli indyjskiej można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)