Olej marula Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej marula – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej marula bardzo często porównywany jest do popularnego na całym świecie oleju arganowego, zwanego również eliksirem młodości. Jest niezwykle biozgodny z ludzką skórą, bardzo lekki o hydrofobowym charakterze (co oznacza, że olej marula szybko pokonuje barierę lipidową naskórka w ten sposób szybko nawilżając i zwiększając elastyczność skóry. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości posiada popularny olej marula?

Olej marula

Olej marula (INCI Sclerocarya Birrea) tłoczony jest z pestek owoców drzewa marula zwanego popularnie drzewem słoni (słonie uwielbiają zjadać owoce tego drzewa), które naturalnie rośnie w Afryce Południowej. Od stuleci jest wykorzystywany w pielęgnacji skóry przez afrykańskie kobiety. Olej ten posiada niezwykle delikatny, orzechowy zapach, bladożółty odcień i bardzo lekką, przyjemną w aplikacji konsystencję (dzięki zawartości kwasu oleinowego).

Olej marula Właściwości

W składzie oleju marula znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 9 (zapewniają m.in. doskonałe nawilżenie skóry), witamina C (rozjaśnia i rozświetla skórę oraz łagodzi stany zapalne) i E oraz flawonoidy (wykazują działanie przeciwstarzeniowe i regenerujące).

Działanie oleju marula

  • Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
  • Wspomaga syntezę kolagenu i korzystnie wpływa na odbudowę skóry.
  • Wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe.
  • Dogłębnie odżywia i regeneruje skórę.
  • Wzmacnia barierę lipidową skóry i poprawia jej stopień nawilżenia.
  • Przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych.
  • Niweluje blizny potrądzikowe i przebarwienia.
  • Zapobiega rozstępom w ciąży.
  • Wykazuje działanie antycellulitowe.
  • Nawilża i nadaje blask suchym i zniszczonym włosom.
  • Wspomaga leczenie łuszczycy i egzemy.

Zastosowanie oleju marula

Kosmetyk ten stosuje się bezpośrednio w pielęgnacji włosów, skóry twarzy, ciała oraz delikatnych okolic oczu. Bardzo często można go spotkać jako składnik wielu kosmetyków przeciwstarzeniowych, antytrądzikowych, kuracjach na rozstępy i cellulit czy w maskach,m szamponach i odżywkach do włosów. Olej marula znaleźć można w oliwkach do masażu, balsamach do ust, w kosmetykach kolorowych (cienie do powiek i pomadki) oraz w produktach do pielęgnacji i nawilżania ciała po kąpieli.

Dla kogo polecany jest olej marula?

Olej polecany jest dla każdego typu skóry, szczególnie skóry suchej, odwodnionej, podrażnionej, zniszczonej słońcem, wymagającej regeneracji i z widocznymi oznakami starzenia się oraz zmarszczek. Olej marula sprawdzi się też w pielęgnacji cery mało elastycznej, z przebarwieniami, skóry problematycznej i trądzikowej, skłonnej do częstych stanów zapalnych, zmagających się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy egzemą.

Gdzie kupić olej marula?

Naturalny, nierafinowany olej marula oraz inne kosmetyki z tym składnikiem w składzie można zakupić bezpośrednio w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej Marula Nierafinowany z Drzewa Słoni 50ml

Olej Marula Nierafinowany z Drzewa Słoni 50ml

Posiada doskonałe właściwości przeciwzmarszczkowe, koi i chroni skórę, sprawia, że po jego zastosowaniu cera staje się jedwabiście miękka i dobrze nawilżona. Kosmetyk wegański.

Kup teraz

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)