olej laurowy blog

Olej laurowy – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Liście laurowe to symbol zwycięstwa i nagrody, jednak kojarzą się raczej z wykorzystaniem w kuchni, aniżeli w kosmetyce, pod postacią oleju. Olej laurowy zawiera wiele cennych właściwości, które od wieków wykorzystywane były w leczeniu i pielęgnacji. Jakie więc wyjątkowe właściwości posiada olej laurowy?

Tłoczony na zimno olej laurowy (INCI: Laurus nobilis Oil) pozyskuje się ze świeżych, dojrzałych owoców wawrzynu szlachetnego, czyli wiecznie zielonego drzewa, które dziś uprawia się w Turcji, Grecji i we Włoszech.

Olej laurowy Właściwości

Olej laurowy zawiera cenne składniki takie jak: chlorofil, związki z grupy terpenów, przeciwutleniacze i NNKT. Olejek laurowy charakteryzuje się ciemnozieloną barwą (ze względu na wysoką zawartość chlorofilu), oraz niezwykle lekką konsystencją, która bardzo szybko wchłania się w skórę. Niestety olej laurowy posiada też gorzki smak i niebywale intensywny, ostry i bardzo drażniący zapach, który stale jest wyczuwalny na skórze. Dlatego też z tego powodu nie zaleca się stosowania oleju laurowego bezpośrednio na delikatną skórę pod oczami oraz ogólnie stosowanie go w nadmiernej ilości (zaleca się mieszanie oleju laurowego z innymi, bardziej łagodnymi olejami jak na przykład: olej jojoba, olej awokado czy olej migdałowy).

Olej laurowy Działanie

  • Spowalnia rozwój komórek czerniaka (raka skóry) oraz innych narośli komórek nowotworowych.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antyseptycznie.
  • Wspomaga leczenie łuszczycy, atopii, egzemy, łojotoku, świerzbu i grzybicy skóry.
  • Naturalnie zwalcza łupież i wszawicę.
  • Pomocny w leczeniu ran, owrzodzeń i ukąszeń owadów.
  • Pomocny w leczeniu wyprysków i trądziku.
  • Oczyszcza i dezynfekuje skórę.
  • Doskonale nawilża i wygładza cerę.
  • Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
  • Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów.
  • Stymuluje wzrost nowych kosmyków.
  • Rozbudza ciało i dodaje energii.
  • Regeneruje i uelastycznia suche i zniszczone włosy.

Olej laurowy Zastosowanie w kosmetyce

Olej laurowy może być składnikiem wielu naturalnych kosmetyków i środków leczniczych, służących do leczenia i łagodzenia problemów skórnych. Wykorzystywany jest też do produkcji popularnego mydła z Aleppo. Olej ten może być też wykorzystywany jako naturalny antyperspirant oraz odstraszacz insektów. Wykorzystywany jest również w leczniczych kąpielach i masażach, bowiem wcierany w skórę, łagodzi bóle reumatyczne, zwichnięcia i skręcenia, bóle mięśniowe oraz łagodzi objawy migrenowe i zapalenia oskrzeli.

Dlaczego warto stosować olej laurowy Na Twarz i włosy/h2>

Dzięki swym bardzo silnym właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym olej laurowy na trądzik jest szczególnie polecany. Sugerowany jest również tym, którzy posiadają cerę zniszczoną, tłustą, mieszaną i problemową, borykającą się z ciągłym problemem wyprysków i zaskórników. Natomiast zastosowany olej laurowy na włosy pozostawia je zdrowe, mocne i zadbane. Nie tylko skutecznie zwalcza łupież, łagodzi wszelkie stany zapalne, swędzenie i zaczerwienienie skóry głowy, ale także wzmacnia cebulki włosowe oraz przyspiesza porost włosów. Dodatkowo reguluje wydzielanie sebum i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu kosmyków.

Olej laurowy Gdzie Kupić?

100% czysty olej laurowy nierafinowany oraz inne naturalne kosmetyki z olejem laurowym oraz inne kosmetyki naturalne znajdziesz w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Olej laurowy 30 ml

Olej laurowy 30 ml – Remedium na problemy skórne [Mohani]

Naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry dla osób borykających się z trądzikiem, łojotokiem i łupieżem. Polecany również przy objawach łuszczycy, opryszczki i egzemy.

Olej laurowy polecany jest do pielęgnacji słabych, kruchych i rozdwajających się paznokci. Stosowany regularnie wzmacnia płytę paznokcia, poprawia jej wygląd i ogólną kondycję.

Cena: 24,99 zł

Zobacz gdzie kupić

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)