olej konopny blog

Olej konopny – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 2 komentarze

Konopie indyjskie są nielegalne i posiadają działanie narkotyczne (zawierają THC), choć pozyskiwany z ich nasion olej ma właściwości lecznicze. Istnieją jednak również konopie siewne, które są całkowicie legalne i to właśnie z nich produkuje się olejek CBD. Jakie więc właściwości i zastosowanie posiada olej z nasion konopi siewnej?

Olej konopny – Charakterystyka

olej konopny blog

To olej roślinny produkowany z konopi siewnej (INCI: Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil), która pochodzi aż z Azji Środkowej. Olej konopny nie jest gęsty i tępy podczas stosowania jak np. olej rycynowy, zatem doskonale się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy na powierzchni skóry. Charakteryzuje się ciekawą, żółtozieloną barwą oraz wyróżnia się wspaniałymi właściwościami pielęgnacyjnymi.

Olej konopny Właściwości

Olej konopny składa się w około 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) o idealnych proporcjach 3:1, co oznacza, że jest to idealny stosunek omega-6 do omega-3. Wpływa to na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie. Dodatkowo olej ten zawiera kwas linolowy, alfa-linolenowy, kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Bogaty jest również w przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, D, E oraz K.

Olej konopny Zastosowanie

olejek konopny blog sanajaKonopie jak i olej z konopi siewnej to jedne z najstarszych roślin uprawnych, które wykorzystywane były przez człowieka od tysięcy lat, m.in. do produkcji wielu produktów takich jak papier, płótno malarskie, żagle i liny, a także tkaniny. Były też składnikiem wielu farb, pokostu, mydeł i lakierów. Co więcej, dawniej olej z konopi siewnej zwany inaczej olejem konopnym służył jako smarowidło do chleba. Dzisiaj olej konopny wykorzystuje się w celach medycznych i kosmetyce. Natomiast nasiona konopi znajdują swoje zastosowanie w porannych owsiankach, sałatkach, smoothies czy ciasteczkach.

Olej konopny Działanie i efekty

  • Pomocny w leczeniu egzemy, rumienia, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy łojotoku.
  • Wzmacnia naturalną odporność skóry oraz system nerwowy.
  • Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień, i wszelkich stanów zapalnych.
  • Utrzymuje właściwy poziom nawilżenia skóry.
  • Intensywnie odżywia skórę.
  • Zastosowany na włosy ułatwia ich rozczesywanie i nadaje im blask.
  • Wspomaga leczenie trądziku, opryszczki, rumienia i grzybicy.
  • Przyspiesza gojenie się drobnych skaleczeń i otarć.
  • Matowi cerę tłustą i mieszaną.
  • Przywraca elastyczność skóry.
  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • Przynosi ulgę podczas ataków swędzenia.
  • Wyrównuje koloryt cery i zmniejsza przebarwienia.
  • Pomocny w łagodzeniu bóli menstruacyjnych, syndromu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy (chroni przed osteoporozą).
  • Poprawia pamięć i koncentrację.
  • Wspomaga leczenie depresji, nerwicy i autyzmu.
  • Pomocny przy problemach układu oddechowego m.in. astma, zapalenie zatok przynosowych).
  • Regularne stosowanie odpowiedniej ilości oleju skutecznie obniża cholesterol i trójglicerydy we krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepicy żył głębokich, nadciśnienia i miażdżycy.

Olej konopny w kosmetyce

olejek konopny blog sanajaWarto podkreślić, że olej konopny kosmetyczny stosowany w wielu produktach pielęgnacyjnych nie pochodzi od popularnych konopi indyjskich słynących z właściwości narkotycznych. Stworzony jest za to z bliskiej jej odmiany, a mianowicie z konopi siewnej (Cannabic sativa L). Olej konopny znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce i farmakologii, gdzie jest głównym składnikiem leczniczych maści oraz naturalnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. I tak możemy spotkać krem z olejem konopnym, szampon z olejem konopnym, odżywkę z olejem konopnym, masło z olejem konopnym czy balsam do ust z olejem konopnym lub serum z olejem konopnym. Olej konopny to całkowicie bezpieczny produkt, dlatego może być stosowany nawet w przypadku niemowląt i dzieci.

Olej konopny Na twarz

Olej konopny do twarzy sprawdza się wprost rewelacyjnie i przynosi bardzo szybko zadowalające rezultaty. Olej konopny regeneruje naskórek, delikatnie wyrównuje i rozjaśnia koloryt skóry niwelując przy tym drobne blizny. Spłyca powstałe już mniejsze zmarszczki mimiczne oraz zapobiega powstawaniu nowym. Olej z konopi siewnej sprawdzi się w przypadku każdego typu cery. Nadaje się więc do pielęgnacji zarówno cery trądzikowej, problematycznej i mieszanej, jak i dojrzałej, suchej i wrażliwej.

Olej konopny Na włosy

Olej z konopi siewnej poprawia strukturę włosów i zachowując przy tym równowagę lipidową. Zastosowany na włosy sprawia, że są one elastyczne, pełne blasku i sprężystości oraz podatne na układanie. Olej konopny włosy pozostawia w doskonałej kondycji. Co więcej łagodzi też podrażnioną i zaczerwienioną skórę głowy.

Olej konopny Na trądzik

Olej ten słynie z właściwości pielęgnacyjnych pomocnych w leczeniu poważnych chorób skórnych m.in. takich jak: trądzik, łojotok, łuszczyca czy egzema, oraz innego rodzaju problemów skórnych. Olej z konopi siewnej zmniejsza ryzyko powstawania przebarwień, zapaleń i podrażnień oraz wszelkich stanów zapalnych skóry, dzięki czemu świetnie sprawdza się w przypadku cery skłonnej do trądziku.

Olej konopny Na skórę ciała

Olej ten dba o prawidłowy poziom nawilżenia naszej skóry. Zastosowany na ciało doskonale regeneruje je, ujędrnia i wygładza. Leczy drobne wypryski i zaczerwienienia, przyspiesza gojenie się ran, dzięki czemu pozostawia naszą skórę jedwabiście gładką i delikatną, wolną od drobnych niedoskonałości.

Olej konopny BIO 100 ml - Zielone źródło NNKT

Olej konopny BIO 100 ml – Zielone źródło NNKT

Olej konopny, tłoczony na zimno to doskonały kosmetyk do pielęgnacji każdego typu skóry, włosów i paznokci. Nie zapycha porów, dobrze się wchłania i jest lekki.

Olej z konopi reguluje wydzielanie sebum i przeciwdziała powstawaniu wyprysków, koi wrażliwą skórę, nawilża ją i wspomaga proces regeneracji.

Cena: 23,30 zł

Zobacz w sklepie

Olej konopny Jaki wybrać?

Najlepszy jest tylko i wyłącznie nierafinowany, olej konopny tłoczony na zimno, w temperaturze do 40 stopni C. Warto też czytać etykiety, aby upewnić się czy mamy pełnowartościowy produkt.

Jak stosować olej z konopi

Kiedy już zdecydujemy się na olej konopny jak stosować go aby przyniósł oczekiwane rezultaty? Olej konopny podobnie jak inne oleje kosmetyczne jest bardzo łatwy w stosowaniu. Wystarczy zaaplikować go bezpośrednio na oczyszczoną i wysuszoną skórę twarzy, ciała lub włosy. Można go również łączyć z innymi kosmetykami pielęgnacyjnymi, dodawać do kremu, balsamu lub maski do włosów.

Olej konopny Przechowywanie

Otwartą butelkę z olejem konopnym najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, ponieważ światło słoneczne lub z mocnych żarówek powoduje, że produkt traci swoje cenne właściwości.

Przeciwwskazania

Osoby z chorobą wieńcową i osoby borykające się ze zmniejszoną krzepliwością krwi powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem doustnym oleju konopnego, ponieważ nadmierne przyjmowanie doustne oleju z konopi nie tylko może prowadzić do występowania biegunki i nieprzyjemnych skurczy, ale też do ograniczenia produkcji płytek krwi, co związane jest z właściwościami przeciwzakrzepowymi oleju z konopi. Natomiast w przypadku stosowania zewnętrznego oleju z konopi siewnej nie ma większych przeciwwskazań.

Olej konopny Cena

Na rynku dostępnych jest wiele olejów konopnych a rozpiętość cenowa bywa dość duża. Na etykietach możemy spotkać takie nazwy jak: olej konopny, olej z nasion konopi siewnej czy olejek konopny. Warto więc szczegółowo zapoznać się z etykietą i upewnić się, że to w 100% naturalny, w pełni czysty, czyli bez żadnych szkodliwych dodatków i konserwantów, nierafinowany i tłoczony na zimno olej z konopi siewnej.

Olej konopny Gdzie kupić?

Naturalne kosmetyki z olejem konopnym znajdziesz w sklepie internetowym Sanaja.pl.

2 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)