olej jojoba - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Olej jojoba – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Olej jojoba dzięki swym nieocenionym właściwościom, od lat jest wykorzystywany jako główny składnik w wielu naturalnych kosmetykach pielęgnacyjnych. Dzięki swej uniwersalności może być stosowany w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Jakie więc wyjątkowe właściwości posiada olej jojoba?

Czym jest olej jojoba?

olej jojoba blog

Olej jojoba (Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil) pomimo sugestywnej nazwy, w rzeczywistości wcale nie jest olejem, a płynnym woskiem, pozyskiwanym bezpośrednio z tłoczenia na zimno nasion krzewu jojoby kalifornijskiej. Olej jojoba to nic innego jak bezzapachowa, żółtawa i bezsmakowa substancja, wyjątkowo odporna na wysokie temperatury. Dodatkowo olej jojoba nie jełczeje, co oznacza, że na tle innych olejów wyróżnia się też niezwykle długą przydatnością do użycia.

Olej jojoba Właściwości kosmetyczne

Olej jojoba jest źródłem nienasyconych i nasyconych alkoholi oraz kwasów tłuszczowych, fotosteroli i witamin takich jak A, E, i F, odpowiedzialnych m.in. za naturalne wspomaganie regeneracji skóry i spowalniających procesy starzenia. Dodatkowo zawiera także równie ważne elementy takie jak skwalen i palmitynian cetylu, które posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.

Olej jojoba Działanie i efekty

  • zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • stymuluje proces regeneracji skóry,
  • wykazuje biozgodność z ludzkim sebum,
  • wyraźnie zmiękcza i uelastycznia skórę,
  • hamuje nadaktywność gruczołów łojowych,
  • silnie nawilża i odżywia skórę i włosy,
  • skutecznie zapobiega powstawaniu zaskórników,
  • zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i blask,
  • skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (SPF 4),
  • wykazuje działanie łagodzące i wyciszające na skórę,
  • posiada zdolność przenikania w głąb warstw skórnych,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych,
  • łagodzi podrażnienia, egzemy, objawy łuszczycy i wszelkie stany zapalne skóry, w tym trądzik.

Olejek jojoba Zastosowanie w kosmetyce

olej jojoba zastosowanie w kosmetyceOlej jojoba w kosmetyce dzięki zawartości wielu cennych składników, przynosi w pielęgnacji skóry, ciała i włosów wiele korzyści. I tak na rynku możemy znaleźć m.in. krem z olejem jojoba, serum z olejem jojoba, szampon z olejem jojoba, odżywkę do włosów z olejem jojoba, masła do ciała i wiele innych produktów. Świetnie sprawdzi się olejek jojoba na paznokcie. Posiada bowiem działanie zmiękczające i nawilżające suche skórki, dodatkowo wzmacnia i regeneruje słabe i łamliwe paznokcie.

Dlaczego warto stosować olej jojoba Na Twarz

olej jojoba na twarzOlej jojoba polecany jest dwóm skrajnym typom skóry: skórze suchej oraz tłustej. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne olej ten polecany jest również osobom posiadającym cerę alergiczną, nadwrażliwą a nawet trądzikową. W przypadku suchej skóry olej jojoba zapewni jej jędrność oraz odpowiedni, stały poziom nawilżenia, zatrzymując wilgoć wewnątrz skóry. Natomiast w przypadku cery tłustej lub trądzikowej, skutecznie zmniejszy ilość wydzielanego łoju, zlikwiduje powstałe zaskórniki i załagodzi wszelkie stany zapalne skóry, nie zapychając przy tym porów. Olej jojoba jest naturalnym antyoksydantem co oznacza, że chroni naszą skórę przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają do szybszego starzenia się skóry.

Czy olej jojoba zapycha pory?

Prawdą jest, że olej z jojoba silnie natłuszcza i w naturalny sposób wspomaga nawilżenie naszej skóry. Zmiękcza naszą cerę i chroni ją przed nadmierną utratą wilgoci. Natomiast mimo tych wszystkich cech mogących sprzyjać zapychaniu porów olej jojoba jest olejem lekkim, który nie zapycha porów.

Jak stosować olejek jojoba na twarz?

Nie ma w tym nic skomplikowanego. Wystarczy niewielką ilość nierafinowanego oleju z jojoba nanieść na oczyszczoną i osuszoną ręcznikiem skórę twarzy, szyi i dekoltu. Można go stosować zarówno rano jak i wieczorem zamiast kremu do twarzy lub wręcz przeciwnie, można łączyć go z innymi kremami do pielęgnacji naszej skóry. Można również stosować go pod makijaż lub używać do demakijażu skóry. Olejek jojoba do twarzy sprawdza się wprost rewelacyjnie dając szybko zadowalające rezultaty.

Olej jojoba Pod Oczy

Produkt ten z powodzeniem można stosować nawet na najbardziej delikatne partie skóry jak skóra pod oczami. Olej jojoba zastosowany bezpośrednio pod oczy delikatnie wygładzi, nawilży i odżywi delikatną skórę.

Olejek jojoba na Trądzik

Kosmetyk ten w naturalny sposób reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza ilość wydzielanego sebum, a tym samym zmniejszając nadmierne przetłuszczanie się cery. Dodatkowo wspomaga regenerację skóry oraz łagodzi podrażnienia i stany zapalne (m.in. podrażnienia słoneczne, stany zapalne wywołane przez łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, egzemę i łojotokowe zapalenie skóry). Dlatego też olej jojoba na trądzik sprawdzi się wprost idealnie.

Jakie zalety ma stosowany olej jojoba na Włosy?

Świetnie nawilża i odbudowuje suche, pozbawione witalności, łamliwe i zniszczone włosy. Jest wprost doskonałym olejkiem do włosów lub na zniszczone końcówki.

Olejek jojoba na włosy jak stosować?

Ten naturalny kosmetyk świetnie sprawdzi się w olejowaniu zarówno zniszczonych końcówek jak i pozostawiony na całej długości naszych włosów. Może być również zastosowany bezpośrednio na skórę głowy w celu jej odżywienia i regeneracji.

Czy można stosować olejek jojoba w Ciąży

Olej jojoba można bezpiecznie stosować w okresie ciąży, w celu intensywnego nawilżenia skóry i zapobieganiu pojawiających się rozstępów.


Olej jojoba blog

Link do infografiki: https://blog.sanaja.pl/olej-jojoba-wlasciwosci.jpg

Olej jojoba Cena w sklepach

Cena olejku jojoba może się wahać w zależności od producenta, sklepu czy naturalności samego oleju, bowiem na rynku możemy znaleźć różne rodzaje olejów z jojoba. Ważne jest więc, aby sprawdzić pochodzenie produktu jak i jego skład. Wybierajmy zawsze olej jojoba nierafinowany, wyłącznie czysty i 100% naturalny.

Olej jojoba Gdzie kupić?

Nierafinowany, w pełni naturalny olejek z jojoba oraz inne naturalne produkty z olejem jojoba w składzie kupisz w sklepie internetowym Sanaja.pl. Zobacz wszystkie produkty z olejem jojoba

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)