Macerat z żeń szenia - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Macerat z żeń-szenia – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Żeń-szeń to zioło znane od ponad 4000 lat. Początkowo (głównie jego korzeń) wykorzystywany był w medycynie naturalnej na Dalekim Wschodzie oraz w kuchni. Z żeń-szenia tworzono napary, maści, kremy, a także macerat, który z powodzeniem stosowany jest w pielęgnacji skóry ciała i włosów. Jakie dobroczynne właściwości i zastosowanie posiada macerat z żeń-szenia?

Co to jest żeń-szeń?

Żeń-szeń lub wszechlek żeń-szeń, czy żeń-szeń właściwy(Panax ginseng C.A. Meyer) to gatunek byliny z rodziny araliowatych. Dawniej dziko występował na północy Półwyspu Koreańskiego, północno-wschodnich Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji (kraj nadmorski i zalewnia rzeki Ussuri). Nazwa tej rośliny pochodzi od chińskiej nazwy „żen-szen”, oznaczającej „korzeń przypominający wyglądem człowieka”, co nawiązuje do kształtu kłącza. W większości języków europejskich, żeń-szeń jest określany jako „ginseng” (to łacińska transkrypcja chińskiej nazwy ustanowiona przez europejskich misjonarzy, badających chińską medycynę i ziołolecznictwo. Polska nazwa „żeń-szeń” została zapożyczona z rosyjskiego.

Żeń-szeń ma w swoim składzie ponad 200 substancji aktywnych. Jedną z najważniejszych substancji są ginsenozydy (zwiększają one zdolność hemoglobiny do tego, by przyłączał się do niej tlen). Dzięki temu organizm jest bardziej wydajny, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym, a także przyspiesza powrót do zdrowia. Ginsenozydy (określane też mianem makrocząsteczek) zbudowane są z dwóch części. Pierwszą z nich jest cukier (w formie glukozy lub galaktozy), a druga ma budowę sterydową. W korzeniach żeń-szenia zawarte są także liczne witaminy i składniki mineralne, przez co stanowi on uzupełnienie codziennej, zdrowej diety. Najcenniejszą pod względem wpływu na zdrowie odmianą żeń-szenia jest ta, która ma korzeń w kolorze białym.

Czym jest macerat z żeń-szenia?

Naturalny macerat żeń-szenia powstaje z macerowania korzenia żeń-szenia szlachetnego zwykle w zimnotłoczonym oleju ryżowym. Olejek tego typu świetnie się wchłania, jest lekki i delikatny, przez co również polecany jest dla wrażliwej skóry. Tego typu produkt może być dodatkiem lub zastąpić krem do twarzy lub krem pod oczy.

Jakie właściwości posiada macerat z żeń-szenia?

Macerat z żeń-szenia charakteryzuje się licznymi, dobroczynnymi właściwościami wpływającymi pozytywnie na stan skóry i włosów:

  • Działa przeciwzmarszczkowo i opóźnia procesy starzenia się skóry.
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne, zapewniając ochronę przed wolnymi rodnikami.
  • Działa dogłębnie nawilżająco, rewitalizująco, ujędrniająco i liftingująco.
  • Poprawia koloryt skóry i nadaje cerze zdrowego blasku.
  • Przyspiesza proces gojenia i regeneracji skóry.
  • Skutecznie zmniejsza widoczność rozstępów i pomaga zapobiegać ich powstawaniu.
  • Poprawia mikrokrążenie skóry, usprawniając przepływ krwi i limfy.
  • Zapobiega obrzękom oraz wspomaga walkę z cellulitem.
  • Wzmacnia cebulki włosów, tym samym zapobiegając nadmiernemu wypadaniu włosów i łysieniu.
  • Leczy i zapobiega stanom zapalnym skóry głowy.
  • Stymuluje wzrost nowych włosów.
  • Doskonale regeneruje kosmyki.

Jakie zastosowanie ma macerat z żeń-szenia w kosmetyce?

Macerat z żeń-szenia bardzo często można spotkać głównie w kosmetykach przeciwstarzeniowych, do skóry dojrzałej, suchej i zniszczonej, a także w produktach antycellulitowych. Ponadto bardzo często jest składnikiem naturalnych wcierek, szamponów, masek i odżywek do włosów, szczególnie dedykowanych do włosów wypadających, osłabionych, farbowanych, suchych i zniszczonych.

Gdzie kupić macerat z żeń-szenia?

100% naturalny, zimnotłoczony macerat z żeń-szenia można zakupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)