lupeol - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Lupeol – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Lupeol (INCI: Lupeol) to całkowicie naturalny kwas salicylowy, który zawarty jest w oleju i żywicy wielu roślin. Jakie dobroczynne właściwości posiada substancja zwana lupeolem?

Lupeol (wzór C30H50O) znajduje się w wielu alkalizujących warzywach i owocach, jak np.: aloes, oliwki, palma sabałowa, truskawki, borówki, jeżyny, czarne porzeczki, figi, mango, winogrona czy papaja. Kwas salicylowy wykazuje skuteczne działania lecznicze i pielęgnacyjne, dlatego stosowany jest z powodzeniem również jako składnik naturalnych kosmetyków. Substancja ta wyraźnie poprawia jakość produkcji kolagenu i fibroblastów, dzięki czemu, skóra wyraźnie staje się sprężysta, gładka i elastyczna.

Właściwości lupeolu

  • wyraźnie ujędrnia i uelastycznia skórę,
  • zwalcza i chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
  • hamuje wzrost komórek nowotworowych ludzkich i zwierzęcych,
  • ma działanie antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne,

Substancja zwana lupeolem, w warunkach laboratoryjnych, wyraźnie hamuje wzrost komórek nowotworowych, w związku z czym, może być pomocna w leczeniu raka trzustki, nowotworów szyi, głowy czy raka prostaty.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)