lanolina - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Lanolina – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Lanolina to naturalny wosk zwierzęcy powstały w trakcie czyszczenia owczej wełny. Ta naturalna substancja od dawna wykorzystywana jest z powodzeniem m.in. w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Jakie są właściwości lanoliny?

Lanolina (INCI: Lanolin) to bursztynowo-złota, kleista maź zaliczana do grupy wosków, o niezwykle charakterystycznym zapachu. Sama nazwa lanolina wywodzi się od łacińskiego słowa “lano”, oznaczającego po prostu wełnę. Substancja ta topi się w dość niskiej temperaturze (36-42 stopni Celsjusza )i rozpuszcza się w tłuszczach. Nie rozpuszcza się natomiast w wodzie, ale idealnie ją wiąże (potrafi wchłonąć jej dwukrotną ilość w stosunku do swojej wagi) tworząc w ten sposób stabilną emulsję W/O (woda w oleju).

Głównym zadaniem tego naturalnego owczego wosku jest chronić zwierzę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi takimi jak słońce, deszcz i wiatr.

Właściwości lanoliny

  • zapobiega łupieżowi,
  • nadaje wodoodporność,
  • nadaje włosom elastyczność,
  • pomocna w walce z łuszczycą,
  • wzmacnia funkcje ochronne naskórka,
  • nie podrażnia i nie powoduje alergii,
  • nawilża szorstką i spierzchniętą skórę,
  • wzmacnia połysk i intensywność kolorów,
  • zmniejsza odparowywanie wody z naskórka,
  • widocznie wygładza, ujędrnia i uelastycznia,
  • skutecznie oczyszcza i natłuszcza suchą skórę,
  • przyspiesza gojenie drobnych ran i pęknięć,
  • łagodzi wszelkie podrażnienia i zapalenia skóry,
  • wykazuje działanie lecznicze, odżywcze i pielęgnujące.

Zastosowanie

Lanolina od wieków sprawdza się jako produkt do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki swoim silnym właściwościom nawilżającym, lanolinę można znaleźć w wielu kremach (nawilżających, ochronnych, odżywczych), balsamach, szamponach, maściach farmaceutycznych, materiałach opatrunkowych, mydłach, a nawet w kosmetykach kolorowych takich jak błyszczyki do ust czy pomadki.

Wskazania

Ten naturalny wosk polecany jest szczególnie osobom borykającym się z problemem przesuszonej, łuszczącej się czy odwodnionej skóry. Substancja ta pomocna jest także w pielęgnacji włosów, zwłaszcza tych pozbawionych witalności, uszkodzonych licznymi zabiegami fryzjerskimi. Lanolina zapobiega bowiem łamliwości włosów i rozdwajaniu ich końcówek, skutecznie wygładza i regeneruje zniszczone kosmyki.

Gdzie kupić?

Lanolinę oraz wiele innych, naturalnych kosmetyków można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)