Ksylitol (Xylitol) – właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Ksylitol (Xylitol) – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Ksylitol (INCI: Xylitol) zwany potocznie cukrem brzozowym, to alkohol cukrowy pozyskiwany głównie z kory brzozowej, choć znajduje się także w niektórych owocach i grzybach. W minimalnych ilościach występuje także w ludzkim organizmie. Jakie dobroczynne właściwości posiada ksylitol?

Ksylitol to organiczny związek chemiczny (o budowie chemicznej C5H12O5), który coraz częściej występuje jako dodatek do produktów spożywczych pod postacią E967. Jest to naturalna substancja wytwarzana w procesie przemiany glukozy.

Ksylitol zwany inaczej cukrem brzozowym jest tak samo słodki i wygląda tak samo jak popularny, biały cukier. Różni się jednak od niego przede wszystkim tym, że nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a także zawiera prawie 2 razy mniej kalorii.

Właściwości Ksylitolu

  • przeciwdziała paradontozie,
  • stymuluje wydzielanie śliny,
  • zmniejsza łaknienie na słodycze,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • ogranicza rozwój drożdżaków, pleśni,
  • zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej,
  • zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu,
  • wykazuje silne działanie antybakteryjne,
  • ma działanie nawilżające i oczyszczające,
  • likwiduje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej,
  • działa przeciwpróchniczo, wzmacniając przy tym szkliwo,

Cukier brzozowy możemy spotkać w produktach takich jak naturalne pasty do zębów, gumy do żucia czy w licznych aerozolach. Ksylitol jest popularną substancją również w kuchni, gdzie bywa dodatkiem do wielu potraw. Substancję tą możemy także znaleźć w produktach kosmetycznych, jako skuteczny i naturalny peeling do ciała.

Ksylitol pomocny jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych (katar, ból gardła i zatok) czy zapalenia ucha środkowego. Substancja ta ma zbawienny wpływ na zęby, niwelując niekiedy nawet niewielkie ubytki zębowe. Dodatkowo przeciwdziała pojawieniu się paradontozy, likwiduje stan zapalny dziąseł i wzmacnia szkliwo.

Cukier brzozowy szczególnie polecany jest dla osób z problemem wrzodów żołądka lub tych, którzy z wielu przyczyn, nie mogą spożywać tradycyjnego, białego cukru. Ze względu na swoje właściwości silnie ograniczające rozwój bakterii i grzybów, cukier brzozowy nie nadaje się jako składnik do produkcji piwa czy ciast drożdżowych. Należy mieć również na uwadze, że ksylitol jest wyjątkowo niebezpieczną substancją dla zwierząt, szczególnie dla psów.

Naturalne pasty do zębów z ksylitolem

Naturalne kosmetyki, w tym pasty do zębów bez fluoru zawierające w składzie ksylitol znajdziesz w sklepie sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)