cukier trzcinowy - właściwości i zastoowanie w kosmetyce

Cukier trzcinowy (Sucrose) – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Cukier trzcinowy (INCI: Sucrose) wykorzystywany jest z od setek tysięcy lat, a dawniej uznawany był za produkt luksusowy. Jakie są jego właściwości i zastosowanie w kosmetyce?

Cukier trzcinowy nieco różni się od białego cukru, nie tylko wyglądem, ale też sposobem jego pozyskiwania. Zawiera drobne, złotobrązowe lub ciemnobrązowe kryształki cukru, pozyskiwane bezpośrednio z z trzciny cukrowej. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, podczas produkcji cukru trzcinowego nie oddziela się melasy i kryształów, dzięki czemu cukier trzcinowy zawiera liczne minerały i pierwiastki (żelazo, wapń, fosfor, potas czy magnez), a także znaczną ilość soli mineralnych. Dlatego uznaje się, że nierafinowany cukier trzcinowy, dzięki swej zawartości licznych składników odżywczych, jest o wiele zdrowszy niż popularny, biały cukier.

Cukier trzcinowy zawiera około 397 kcal 100g. Produkt ten posiada nie tylko ciekawy, bursztynowy kolor, ale też jest nieco bardziej delikatny i ma mniej słodki smak, niż tradycyjny cukier.

Właściwości cukru trzcinowego

  • łagodzi bóle głowy,
  • koi i nawilża suchą skórę,
  • regeneruje podrażnione miejsca,
  • działa przeciwbólowo i wykrztuśnie,
  • ma działanie wyraźnie wygładzające,
  • szybko łagodzi trudno gojące się rany,
  • doskonale ujędrnia i uelastycznia skórę,
  • działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie,
  • nadaje skórze równomierny, zdrowy koloryt i blask,
  • odblokowuje gruczoły łojowe i skutecznie oczyszcza pory,
  • dokładnie oczyszcza i delikatnie złuszcza martwy naskórek.

Zastosowanie

Dawniej, za pomocą cukru trzcinowego leczono wiele dolegliwości, wierząc w jego niezwykle skuteczne właściwości lecznicze. I tak, z powodzeniem cukier trzcinowy stosowano w leczeniu m.in. przeziębienia, astmy, oparzeń czy trudno gojących się ran.

Warto zaznaczyć, że cukier trzcinowy nie podrażnia i nie uczula. Stosowany jest więc z powodzeniem jako składnik złuszczający i oczyszczający w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. Ten słodki produkt stosuje się w scrubach czy różnego rodzaju peelingach do twarzy i ciała. Dzięki swoim skutecznym, a zarazem delikatnym właściwościom ściernym, szczególnie dedykowany jest osobom posiadającym niezwykle wrażliwą skórę. Ma działanie silnie antybakteryjne i oczyszczające, dlatego polecany jest także do cery trądzikowej.

Naturalne kosmetyki z cukrem trzcinowym

Naturalne kosmetyki zawierające cukier trzcinowy można kupić w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)