Aloes zwyczajny (Aloe Barbadensis, Aloe Vera) - właściwości i zastosowanie - sanaja

Aloes zwyczajny – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Aloes (INCI: Aloe Barbadensis, Aloe Vera) to roślina, która przystosowała się do życia w warunkach pustynnych. Od dawien dawna znana jest i ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości. Co jest tak wyjątkowego w tej pustynnej roślinie?

Miąższ aloesowy zawiera m.in. substancje mineralne takie jak: magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, sód, potas, mangan, miedź i chrom, a także witaminy z grupy B, witaminę C, A i E, beta-karoten czy kwas foliowy. Aloes zawiera liczne substancje przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne jak np.: lupeol (naturalny kwas salicylowy), mleczan magnezowy, beta-sitosterol, kampesterol, kwas cynamonowy, fenole i liczne związki siarkowe.

Aloes bogaty jest również w liczne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, myristylowy, kaprylowy, palmitynowy, linolenowy i stearynowy), a także w liczne aminokwasy takie jak: cystyna, prolina, seryna, tyrozyna, alanina lub kwas glutaminowy.

Właściwości aloesu wykorzystywane w kosmetyce

  • Jest naturalnym filtrem UVA i UVB,
  • Wykazuje działanie przeciwbólowe,
  • Reguluje odczyn kwasowo-zasadowy skóry,
  • Zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia skóry,
  • Niezwykle pomocny jest w leczeniu cellulitu,
  • Wyraźnie nawilża, zmiękcza i wygładza naskórek,
  • Wyraźnie łagodzi oparzenia i poparzenia słoneczne,
  • Działa kojąco, oczyszczająco, wzmacniająco i przeciwzapalnie,
  • Posiada działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
  • Ma działanie liftingujące, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny.

Zastosowanie

Do włosów

Dzięki swojej zdolności stymulowania podziałów komórkowych, aloes w formie wcierki do włosów lub szamponu, pobudza uśpione mieszki włosowe, tym samym powodując przyrost włosów. Dodatkowo aloes wykazuje działanie przeciwłupieżowe, działa oczyszczająco, łagodząco i przywraca włosom utracony blask.

W problemach skórnych

Aloes możemy spotkać w postaci maści, kremów, żeli, toników, maseczek, mydeł, środków do higieny intymnej, peelingów, szamponów, dezodorantów czy past do zębów. Aloes dzięki swoim dobroczynnym właściwościom szczególnie polecany jest osobom borykającym się z astmą, alergią, łuszczycą, trądzikiem czy innymi problemami dermatologicznymi, lub schorzeniami skórnymi i śluzówkami, np. ranami, oparzeniami, świądem i suchością, pieczeniem, kłuciem, podrażnieniami czy owrzodzeniami.

Dla zębów i dziąseł

Aloes jako dodatek do past do zębów czy żelu przynosi ulgę przy odleżynach spowodowanych nieprawidłowym doborem protez dentystycznych, przyspiesza gojenie się ran po ekstrakcji zębów, niweluje urazy i podrażnienia dziąseł, a także leczy silne stany zapalne śluzówki jamy ustnej. Zobacz pasty do zębów z aloesem.

Aloes w kosmetykach naturalnych

Kosmetyki naturalne zawierające w składzie aloes można znaleźć w sklepie sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)