Kosmetyki naturalne - Blog Sanaja - kosmetyki ekologiczne
olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy


Olejek pomarańczowy poprawia samopoczucie, rozluźnia napięte mięśnie i likwiduje stres. Jakie jeszcze ciekawe właściwości posiada ten niepozorny olej?

Olejek pomarańczowy (INCI: Citrus Aurantium Dulcis Oil) pozyskiwany jest w procesie ekstrakcji skórki pomarańczowej. Wyróżnia się silnym, aczkolwiek pięknym, słodko-orzeźwiającym aromatem pomarańczy.

Właściwości olejku pomarańczowego

  • Redukuje uczucie napięcia, stresu.
  • Pomocny w leczeniu depresji.
  • Poprawia samopoczucie.
  • Dezynfekuje i odświeża powietrze.
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne.
  • Wykazuje działanie przeciwdepresyjnie i przeciwutleniające.
  • Tonizuje, rozjaśnia i napina skórę.
  • Wspomaga koncentrację.
  • Pomocny w leczeniu trądziku i wszelkich stanów zapalnych skóry.
  • Wspomaga walkę z cellulitem skóry.
  • Likwiduje wolne rodniki tym samym opóźniając procesy starzenia się skóry.

Zastosowanie olejku pomarańczowego

Olejek pomarańczowy dzięki swoim fantastycznym właściwościom poprawiającym nastrój jest wykorzystywany przede wszystkim w masażach, relaksujących kąpielach i aromaterapii, które pobudzają i dodają energii. Olejek pomarańczowy możemy też spotkać jako składnik wielu naturalnych produktów do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej czy dojrzałej.

Naturalne kosmetyki z olejkiem pomarańczowym

Naturalne kosmetyki do pielęgnacji z olejkiem pomarańczowym znajdziesz w naszym sklepie internetowym Sanaja.pl.

Udostępnij artykuł: