olej z konopii

Olej z nasion konopi siewnej

| 0 Komentarzy

Konopie indyjskie są nielegalne i posiadają działanie narkotyczne (zawierają THC), choć pozyskiwany z ich nasion olej RSO prawdopodobnie leczy raka. Istnieją jednak również konopie siewne, które są całkowicie legalne i to właśnie z nich produkuje się olejek CBD. Jakie więc właściwości posiada olej z nasion konopi siewnej?

Olej z konopi siewnej

Konopie jak i olej z konopi siewnej (INCI: Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil) to jedne z najstarszych roślin uprawnych, które wykorzystywane były przez człowieka od tysięcy lat. Wykorzystywane były do produkcji wielu produktów takich jak papier, płótno malarskie, żagle i liny, a także tkaniny. Były też składnikiem wielu farb, pokostu, mydeł i lakierów. Co więcej, dawniej olej z konopi siewnej służył jako smarowidło do chleba.

Olej konopny składa się w około 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) o idealnych proporcjach 3:1, co oznacza, że jest to idealny stosunek omega-6 do omega-3. Wpływa to na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie. Dodatkowo olej zawiera kwas linolowy, alfa-linolenowy, kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, arachidonowy i eikozanowy. Bogaty jest również w przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, D, E oraz K.

Właściwości oleju z nasion konopi siewnej

  • Pomocny w leczeniu egzemy, rumienia, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy łojotoku.
  • Wzmacnia naturalną odporność skóry oraz system nerwowy.
  • Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień, i wszelkich stanów zapalnych.
  • Utrzymuje właściwy poziom nawilżenia skóry.
  • Intensywnie odżywia skórę.
  • Zastosowany na włosy ułatwia ich rozczesywanie i nadaje im blask.
  • Wspomaga leczenie trądziku, opryszczki, rumienia i grzybicy.
  • Przyspiesza gojenie się drobnych skaleczeń i otarć.
  • Matowi cerę tłustą i mieszaną.
  • Przywraca elastyczność skóry.
  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • Przynosi ulgę podczas ataków swędzenia.
  • Wyrównuje koloryt cery i zmniejsza przebarwienia.
  • Pomocny w łagodzeniu bóli menstruacyjnych, syndromu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy (chroni przed osteoporozą).
  • Poprawia pamięć i koncentrację.
  • Wspomaga leczenie depresji, nerwicy i autyzmu.
  • Pomocny przy problemach układu oddechowego m.in. astma, zapalenie zatok przynosowych).
  • Regularne stosowanie odpowiedniej ilości oleju skutecznie obniża cholesterol i trójglicerydy we krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepicy żył głębokich, nadciśnienia i miażdżycy.

Zastosowanie oleju z konopi siewnej

Olej konopny znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce i farmakologii, gdzie jest głównym składnikiem leczniczych maści oraz naturalnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. To całkowicie bezpieczny olej, dlatego może być stosowany nawet w przypadku niemowląt i dzieci. Natomiast nasiona konopi znajdują swoje zastosowanie w porannych owsiankach, sałatkach, smoothies czy ciasteczkach.

Naturalne produkty z olejem z nasion konopi siewnej

Naturalne kosmetyki z olejem konopnym znajdziesz w sklepie internetowym Sanaja.pl.