Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed) - właściwości i zastosowanie

Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed) – właściwości i zastosowanie

| 0 Komentarzy

Masło kakaowe [INCI: Theobroma Cacao Seed] (znane również jako tłuszcz kakaowy lub olej), pozyskiwane jest z tłoczenia na zimno ziaren kakaowca właściwego. Drzewo to występuje w podzwrotnikowych rejonach Afryki, Indonezji, a także Południowej i Centralnej części Ameryki. Jakie dobroczynne właściwości niesie ze sobą masło kakaowe?

Masło kakaowe to twarda, choć jednocześnie krucha brązowawa masa, która pod wpływem temperatury ciała, zaczyna się topić i przybierać postać lejącą. Nierafinowane masło kakaowe zachowuje swój naturalny aromat, czyli mocny i charakterystyczny zapach gorzkiej czekolady. Produkt ten jest bogaty w liczne nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy. Dodatkowo zawiera wysoką ilość antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Masło kakaowe jest niezwykle cenionym, naturalnym produktem zarówno w przemyśle kosmetycznym (kremy, mydła, balsamy, peelingi i maseczki), farmaceutycznym (maści, kremy, mleczka, globulki dopochwowe,czopki doodbytnicze), jak i przemyśle spożywczym (produkt ten jest nieodłącznym elementem w produkcji czekolady).

Masło kakaowe – właściwości

  • odżywia i regeneruje,
  • przyspiesza opalanie,
  • ujędrnia i uelastycznia,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • wygładza i nadaje cerze blasku,
  • likwiduje wszelkie podrażnienia,
  • pomocny w leczeniu blizn i rozstępów,
  • natłuszcza i głęboko nawilża suchą skórę,
  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów,
  • działa przeciwzmarszczkowo i przeciwzapalnie,
  • chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
  • Zastosowanie

    Masło kakaowe można stosować do masażu (także w okresie ciąży), w pielęgnacji ciała, a także w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Produkt ten również świetnie sprawdzi się jako łagodzący balsam po opalaniu.

    Masło kakaowe szczególnie polecane jest do cery atopowej, suchej, przesuszonej, łuszczącej się i zniszczonej. Dzięki swoim silnym właściwościom regeneracyjnym, skutecznie przyspiesza gojenie się ran czy zabliźniania, dlatego produkt jest polecany także osobom borykającym się z problemem rozstępów czy wszelkich blizn. Ze względu na swoją bardzo wysoką kaloryczność, masło kakaowe niestety nie jest zalecane do nadmiernego spożywania przez osoby otyłe.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)