kwas mlekowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce - sanaja

Kwas mlekowy – Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Kwas mlekowy to zwykle bezbarwna, gęsta ciecz, która ze względu na swoje mniej inwazyjne i łagodniejsze działanie niż większość innych kwasów, wykorzystywany jest w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Jakie właściwości posiada ta popularna substancja?

Kwas mlekowy (INCI: Lactic Acid) to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, nietoksyczny i całkowicie przyswajalny przez organizm. Występuje on m.in. w sfermentowanych produktach, owocach, warzywach, winie, a także w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Kwas mlekowy łatwo rozpuszcza się w wodzie, alkoholu lub glikolu propylenowym.

Właściwości kwasu mlekowego

  • uelastycznia skórę,
  • działa antybakteryjnie,
  • wyrównuje koloryt cery,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • poprawia strukturę skóry,
  • przyspiesza porost włosów,
  • wspomaga produkcję kolagenu,
  • oczyszcza, odblokowuje i zwęża pory,
  • likwiduje drobne zmarszczki i blizny,
  • silnie nawilża suchą i odwodnioną skórę,
  • wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgnilne,

Zastosowanie

Ta gęsta ciecz o swoistym zapachu z powodzeniem wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym (m.in. kosmetyki do higieny intymnej, kremy do twarzy i ciała, szampony lub odżywki).

Wskazania

Kwas mlekowy wskazany jest przede wszystkim dla osób borykających się z problemem trądziku i wszelkich niedoskonałości skóry, w schorzeniach nerek, woreczka żółciowego i wątroby. Szczególnie polecany dla cer tłustych i trądzikowych, odwodnionych lub skłonnych do zmarszczek.

Przeciwwskazania

Niestety kwas mlekowy nie jest wskazany dla osób posiadających jakiekolwiek stany zapalne skóry, łuszczycę, alergię czy rozszerzone i popękane naczynka.

Naturalne kosmetyki z kwasem mlekowym

Naturalne kosmetyki zawierające kwas mlekowy można kupić w sklepie internetowym sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)