Kosmetyki naturalne - Blog Sanaja - kosmetyki ekologiczne
gliceryna

Gliceryna (Glycerin)


Gliceryna [INCI: Glycerin] to bardzo popularna substancja, która choć przez lata nie cieszyła się dobrą opinią (ze względu na przypuszczenia, dotyczące silnego wysuszana skóry), dziś wykorzystywana na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym. Jakie są właściwości gliceryny?

Gliceryna (wzór chemiczny CH2OH-CHOH-CH2OH) to alkohol cukrowy, który przybiera postać przezroczystej, gęstej i tłustawej, niezwykle higroskopijnej cieczy, o delikatnie słodkawym smaku. Substancja łatwo rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.

Ta bezbarwna ciecz szybko znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie oznaczona jest symbolem E422 (wypełniacz i substancja utrzymująca wilgoć), a także w przemyśle skórzanym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Ta popularna substancja wykorzystywana jest również w produkcji materiałów wybuchowych.

Gliceryna pozyskiwana jest gównie przez zmydlenie tłuszczy roślinnych, natomiast jej odmiana przemysłowa, uzyskiwana jest z propylenu. Warto wiedzieć, że nasz organizm również potrafi produkować naturalną glicerynę (gównie przez nerki i wątrobę).

Właściwości gliceryny

  • łagodzi podrażnienia skóry,
  • wygładza, odżywia i regeneruje,
  • silnie nawilża odwodnioną skórę,
  • wzmacnia słabe i wypadające włosy,
  • ujędrnia i poprawia elastyczność skóry,
  • likwiduje drobne zmarszczki i zmniejsza ich widoczność,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
  • wspomaga funkcjonowanie lipidów, które tworzą barierę wodno-lipidową.

Gliceryna w kosmetyce

Ze względu na wiele swoich dobroczynnych właściwości gliceryna wchodzi w skład wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji. Począwszy od kremów do rąk i stóp, odżywczych balsamów do ciała i ust, nawilżających żeli pod prysznic czy kremów silnie nawilżających i odżywiających do twarzy, skończywszy na maskach regenerujących i szamponach do włosów.

W pielęgnacji skóry

Gliceryna dzięki swym niezwykle silnym właściwościom wygładzającym i napinającym skórę, przeznaczona jest także do cery dojrzałej czy skłonnej do zmarszczek. Substancja ta tworzy ochronny filtr na skórze, który zapobiega ucieczce wody i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (mróz, wiatr). Dzięki temu szybko i skutecznie łagodzi wszelkie podrażnienia skóry oraz silnie ją nawilża. Szczególnie polecana jest więc osobom posiadającym skórę suchą, atopową, odwodnioną czy nadwrażliwą. Gliceryna świetnie likwiduje także spierzchnięcia i zrogowacenia w okolicach łokci, kolan czy pięt.

Do pielęgnacji włosów

Gliceryna obecna jest w wielu maskach, odżywkach i szamponach do włosów. Działa bowiem silnie odżywczo i wzmacniająco na cebulki włosowe, dzięki czemu chroni włosy przed wypadaniem. Włosy stają się także mocniejsze i gęstsze. Dodatkowo substancja ta nadaje włosom blasku, silnie nawilża je i wygładza, sprawiając, że włosy stają się miękkie, lśniące i przyjemne w dotyku.

Udostępnij artykuł: