Olej z ogórecznika - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z ogórecznika – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

| 0 Komentarzy

Pradawni wojownicy spożywali wino z dodatkiem liści ogórecznika wierząc, że roślina ta doda im odwagi i poprawi ich sprawność w boju. Pomimo tego, że nie jest to prawda, olej z ogórecznika posiada szereg wyjątkowych właściwości, które warto poznać.

Olej z ogórecznika

Nierafinowany olej z ogórecznika (INCI: Borago Officinalis Oil) uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny zwanej popularnie ogórecznikiem lekarskim. Ogórecznik to jednoroczna roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Posiada ona wiele korzystnych dla naszego zdrowia substancji m.in. takich jak: flawonoidy, śluzy, garbniki, żywice, kwasy organiczne, sole mineralne (krzem, potas, magnez, żelazo i cynk) oraz duże ilości karotenu, omega-6 i witaminy C.

Olej z ogórecznika posiada bardzo wysoką zawartość (18-25%) jednego z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), mianowicie kwasu linolowego i kwasu gamma-linolenowego, którego z wiekiem w naszym organizmie ubywa. Substancje te działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, regulująco i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Właściwości oleju z ogórecznika

  • Reguluje krążenie krwi.
  • Łagodzi podrażnienia, zmiękcza i wygładza skórę.
  • Wspiera układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Pomocny w leczeniu depresji, zapaleń i uszkodzeń błon śluzowych żołądka, jelit, jamy ustnej i przełyku oraz układu oddechowego.
  • Obniża ciśnienie tętnicze i wysoki poziom cholesterolu.
  • Działa uspokajająco, obniża poziom stresu i koi nerwy.
  • Poprawia samopoczucie w okresie menopauzy.
  • Przywraca prawidłowy poziom nawilżenia skóry i chroni ją przed utratą wilgoci.
  • Łagodzi pieczenie i świąd.
  • Napina i uelastycznia zwiotczałą skórę.
  • Spowalnia proces starzenia się skóry.
  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Powstrzymuje rozwój alergii skórnych.
  • Wzmacnia naczynka i barierę ochronną naskórka.

Zastosowanie oleju z ogórecznika

Olej z ogórecznika stosowany wewnętrznie wzmacnia układ odpornościowy i wspiera leczenie nawet ciężkich dolegliwości. Stosowany bezpośrednio na skórę pomocny jest na wszelkie choroby skórne m.in. takie jak: egzema, łuszczyca, łojotok, trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Pozytywnie wpływa na wrażliwą, mocno przesuszoną i odwodnioną skórę. Olej z ogórecznika można spotkać w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, ochronnych, nawilżających czy przeciwtrądzikowych, ale też w takich preparatach jak: balsamy, maski, odżywki czy szampony do włosów i pielęgnacyjno-ochronnych kremach do rąk i paznokci.

Gdzie kupić olej z ogórecznika?

Olej z ogórecznika oraz inne naturalne produkty można kupić bezpośrednio w sklepie internetowym Sanaja.pl.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)